1

Τώρα η σχεδίαση της καθημερινής προπόνησης ηλεκτρονικά για να κρατήσετε αρχείο όλης της χρονιάς στον υπολογιστή σας, είναι πλέον εύκολη με το πολύτιμο αυτό εργαλείο - Τηλ. Επικοινωνίας : Π. Τοκπασίδης: 6989636953

2

Το εγχειρίδιο 50 Ασκήσεις για όλες τις Aγωνιστικές Καταστάσεις είναι πλέον έτοιμο και προσφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε έκδοση flash. Πληροφορίες στο email: ptokpa@teihal.gr

Καλώς ήρθατε στο....

6 Ιουν 2012

Εθνική Ισπανίας - Euro 2012

 
 
Οι πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης καλούνται να υπερασπιστούν τον τίτλο τους. Ένα από τα πιο δυνατά φαβορί της διοργάνωσης, διανύει μάλλον την καλύτερη ποδοσφαιρική περίοδο της ιστορίας του αφού οι “μαγική χημεία” αστέρων της Μπάρτσα και της Ρεάλ –ως επί το πλείστον- έχει προσδώσει γκολ και θέαμα στους Ισπανούς φαν της ομάδας. ΟΙ Ίβηρες παρουσιάζονται ως παραδοσιακή Ευρωπαϊκή δύναμη και μετρούν τρεις συμμετοχές σε τελικό, έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο δύο φόρες. Το 13-9-8 σε 30 ματς σε συνδυασμό με το ρεκόρ γκολ 38-31 πιστοποιούν το παραπάνω.

Τακτική Ανάλυση
Οι Ισπανοί τα τέσσερα τελευταία χρόνια αποτελούν ότι πιο ελκυστικό κυκλοφορεί σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Η... αλά Μπαρτσελόνα προσέγγιση που επιχειρεί στο παιχνίδι των “φούριας ρόχας” ο Ντελ Μπόσκε περιλαμβάνει pressing ψηλά στις αμυντικές γραμμές του αντιπάλου με έμφαση στις πλάγιες γραμμές. Οι Ισπανοί θέλουν τη μπάλα στα πόδια τους και αρέσκονται σε σχετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό των Ισπανών είναι οι συνεχείς εναλλαγές θέσεων των εξτρέμ της ομάδας.


Το πλάνο του πρώην κόουτς της Ρεάλ θα περιλαμβάνει συχνές αναπτύξεις και overlap των ακραίων μπακ και σέντρες με στόχο το κεφάλι του “πολύ” Γιορέντε που περνά στο τατκικό προσκήνιο μετά την απουσία του Βίγια και την... ανομβρία του Τόρες. Οι τρείς κεντρικοί χαφ θα διαχειρίζονται το ρυθμό της κυκλοφορίας της μπάλας την ώρα που οι εξτρέμ αρέσκονται σε πληθώρα προσωπικών ενεργειών.

Ο υψηλόσωμος φορ της Μπιλμπάο αναμένεται να κατέχει θέση deep lying forward πατώντας βαθιά, ανάμεσα στις γραμμές των αντιπάλων, ανοίγοντας παράλληλα διαδρόμους για τους εξτρέμ και τα κεντρικά χαφ που ακολουθούν πίσω από την μπάλα.


Παίκτης κλειδί
Η υψηλή ποιότητα που διαθέτει η ενδεκάδα της Ισπανίας σε συνδυασμό με το απόλυτα ομαδικό πνεύμα που διακατέχει την ομάδα, καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό του παίκτη που χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος του γηπέδου. Τα συγκεκριμένα σωματικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του Γιορέντε επιτρέπουν στον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε να αναθέσει στον φορ της Αθλέτικ πολυσύνθετους τακτικούς ρόλους. Η απόδοση του Γιορέντε (κυρίως στο κομμάτι της ανάπτυξης) θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην υπεράσπιση του τίτλου για τους Ισπανούς, που στήριζαν πολλά για τη θέση “9” στον τραυματία και μεγάλο απόντα Νταβίντ Βίγια.


Συμπέρασμα
Από πολλούς θεωρούνται ως το πιο δυνατό φαβορί για την κατάκτηση του Euro. Οι τραυματισμοί Πουγιόλ και Βίγια αφαιρούν δύο πολύτιμα γρανάζια από την ήδη δεμένη Ισπανική μηχανή αλλά η παρουσία του πύργου Γιορέντε δίνει διαφορετική προσέγγιση στο παιχνίδι τους και μπορεί να κάνει την διαφορά αν βέβαια ο Ντελ Μπόσκε... συφμωνήσει τακτικά με τις απόψεις μας. Σε ένα όμιλο θεωρητικά βατό, η πρώτη θέση αποτελεί μονόδρομο για τους Ίβηρες, αν θέλουν να διατηρήσουν τις πιθανότητες για repeat σε αξιοσέβαστο ποσοστό.


--- Ακολουθεί η ανάλυση της πορείας της Ισπανίας προς το EURO 2012 ---
 Εθνική Ισπανίας, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές, έκαναν... υγιεινό περίπατο στην προκριματική διαδικασία παρουσιάζοντας, συχνά-πυκνά, ποδόσφαιρο από... άλλον πλανήτη. Το απόλυτο νικών σε 8 αγώνες, σε συνδυασμό με το εμφατικό 26-6 ρεκόρ τερμάτων αρκεί για να καταδείξει την εικόνα ενός ομίλου που είχε από την... κληρωτίδα ξεκάθαρο φαβορί.

Η δυναμική των αντιπάλων της δεν ενδείκνυται για ασφαλή συμπεράσματα, αν και ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή αρκεί από μόνος του για να αποδείξει το προφανές.

Η πορεία προς το EURO 2012
Οι διαθέσεις των Ισπανών έγιναν ξεκάθαρες από την 1η κιόλας αγωνιστική με το 4-0 επί του αδύναμου Λιχτενστάιν. Η επόμενη τετράδα αγώνων με τις θεωρητικά πιο ποιοτικές ομάδες του ομίλου (Λιθουανία, Σκωτία, Τσεχία) βρήκε τους Ίβηρες να φιλοδωρούν τους αντιπάλους τους με 11 γκολ συνολικά.

Η επίδοση ήταν αρκετή για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση του ομίλου αλλά και να καταδείξει την τεράστια ποιοτική διαφορά της ομάδας του Ντελ Μπόσκε από τις υπόλοιπες. Το 6-0 επί του Λιχτενστάιν προσέφερε γκολ και θέαμα στους φίλους της Ισπανίας κατοχυρώνοντας και μαθηματικά την 1η θέση στον όμιλο.























Το ματς κλειδί: Όταν μία ομάδα επιτυγχάνει, με άψογο στυλ, το απόλυτο νικών σε 8 αναμετρήσεις, ο όρος "μάτς κλειδί" χάνει τη σημασία του. Η Ισπανία δεν ένιωσε σε καμία περίπτωση να απειλείται και απλά μετέτρεψε την προκριματική φάση σε τυπική διαδικασία.


 Τακτική
Ο Ντελ Μπόσκε δεν παρέκλινε της ισπανικής, αλά Μπαρτσελόνα, επιθετικής φιλοσοφίας βασίζοντας την τακτική της ομάδας σε ένα επιθετικογενές 4-3-3, με συχνές εναλλαγές θέσεων από όλους τους μεσοεπιθετικούς ποδοσφαιριστές, έντονο short passing game και pressing στις μεσοαμυντικές ζώνες του αντιπάλου.

Το βαθύ rotation του Ντελ Μπόσκε επέτρεψε στον πολύπειρο Ισπανό κόουτς να διαπιστώσει την αγωνιστική κατάσταση/συμπεριφορά της πλειοψηφίας των παικτών του και να ετοιμάσει κατάλληλα την ομάδα για την τελική φάση.

Ο παίκτης κλειδί: Ο μεγάλος άτυχος (τραυματίας) των Ροχιμπλάνκος, Νταβίντ Βίγια, ξεχώρισε τόσο με τις ατομικές του αποδόσεις (8 συμμετοχές, 7 γκολ, 2 ασίστ) όσο και με τους τακτικούς ρόλους που ανέλαβε όντας ο μοναδικός προωθημένος στη διάταξη των Ισπανών. Η συνεχής κίνηση του στα φτερά, αλλά και η ικανότητα του να κουβαλά την μπάλα ανέδειξε την ομαδική φιλοσοφία που θέλησε να επιβάλλει ο Ντελ Μπόσκε.



 Ενδιαφέρον Στατιστικό
Κάθε παιχνίδι της εθνικής Ισπανίας ήταν... χάρμα ιδέσθαι. Η επιθετικότητα της ομάδας ξεκινούσε από το ανελέητο pressing στον αντίπαλο και δημιουργούσε συνθήκες για πληθώρα επιθετικών ενεργειών κατά των αντίπαλων αμυνών. Με μέσο όρο 10.75 προσπάθειες στην αντίπαλη εστία η Ισπανία δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης στο φίλαθλο κοινό και έδειξε τις... άγριες ορέξεις της προς πάσα κατεύθυνση.


 
Συμπέρασμα
Τα σχόλια είναι περιττά για τις αγωνιστικές επιδόσεις των πρωταθλητών Ευρώπης και Κόσμου στην προκριματική φάση. Το παιχνίδι των Ισπανών άγγιξε την τελειότητα και αποτέλεσε προπόνηση εν όψει της τελικής φάσης. Η αγωνιστική εικόνα και οι αριθμοί που τη συνοδεύουν μιλούν από μόνοι τους.