1

Τώρα η σχεδίαση της καθημερινής προπόνησης ηλεκτρονικά για να κρατήσετε αρχείο όλης της χρονιάς στον υπολογιστή σας, είναι πλέον εύκολη με το πολύτιμο αυτό εργαλείο - Τηλ. Επικοινωνίας : Π. Τοκπασίδης: 6989636953

2

Το εγχειρίδιο 50 Ασκήσεις για όλες τις Aγωνιστικές Καταστάσεις είναι πλέον έτοιμο και προσφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε έκδοση flash. Πληροφορίες στο email: ptokpa@teihal.gr

Καλώς ήρθατε στο....

6 Ιουν 2012

Εθνική Ελλάδος - Euro 2012


Η Eθνική Ελλάδος ετοιμάζεται για την 4η συμμετοχή της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Κυπέλλου μετά το 1980, το 2004 και το 2008. Η ομάδα του Σάντος όχι μόνο θα δώσει το παρόν για 3η συνεχόμενη φορά, κάτι που αποτελεί επιτυχία από μόνο του για μία ομάδα με περιορισμένη εμπειρία και ιστορία στον θεσμό όπως η Ελλάδα, αλλά έχει καταφέρει πλέον να κερδίσει τον σεβασμό όλων των αντιπάλων μετά την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική έκπληξη στην ιστορία του ποδοσφαίρου... την κατάκτηση του EURO 2004.


Τακτική Ανάλυση
Οι τακτικές προσεγγίσεις του Σάντος δεν είναι άγνωστες στους αντιπάλους μας. Έτσι και αλλιώς ο Πορτογάλος κόουτς δεν συνηθίζει να πειραματίζεται σε τακτικό επίπεδο επιλέγοντας πολύ συγκεκριμένες, συντηρητικές τακτικές. Η αγωνιστική βάση της ομάδας θα βρίσκεται:
  • στην ομαδική ανασταλτική λειτουργία μέσω της διατήρησης των θέσεων των παικτών κατά την διάρκεια των αγώνων
  • των περιορισμένων επελάσεων του αριστερού μπακ που θα δημιουργήσει... αντίβαρο των προωθήσεων του Τοροσίδη
  • την ταυτόχρονη παρουσία δύο κεντρικών αμυντικών μέσων στην φάση της άμυνας
  • στο μειωμένο αγωνιστικό βάθος   

Σε καθαρά επίπεδα αριθμών η Ελλάδα μετρά 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 6 ήττες διαχρονικά στην διοργάνωση με τον συντελεστή τερμάτων να βρίσκεται στο -4 με 9 γκολ υπερ και 13 κατά. 

 Στην επίθεση τα πράγματα είναι επίσης πολύ συγκεκριμένα. Ο Σάντος θα επιλέξει την υπερφόρτωση της δεξιάς πλευράς εκεί που η παρουσία του Τοροσίδη και του "πολυεργαλείου" Σαλπιγγίδη ή του πολυδιάστατου Νίνη ευνοεί τέτοιες τακτικές. Οι σέντρες του Τοροσίδη θα αποτελέσουν κύριο επιθετικό πλάνο. Σημαντικό ρόλο θα παίξει κι ο Καραγκούνης από τον άξονα με τον μέσο του Παναθηναϊκού να διαθέτει ικανότητα επίτευξης τέρματος από μακριά, έλεγχο ρυθμού και... μέτρων με την μπάλα. Ο Κατσουράνης θα αναλάβει πιο συγκεκριμένους ρόλους στο κέντρο του γηπέδου με σαφώς πιο περιορισμένες ελευθερίες κινήσεων και εντολή για τροφοδότηση της τριάδας των επιθετικών. Ο έλεγχος του ρυθμού, η εκμετάλλευση της "δυνατής" δεξιάς πλευράς και φυσικά οι στημένες μπάλες θα αποτελέσουν και σε αυτό το EURO τα βασικά επιθετικά όπλα της Εθνικής μας ομάδας.

Παίκτης κλειδί
Η απόδοση του "Κάρα" στο τουρνουά αναμένεται να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την εν γένει αγωνιστική εικόνα της ομάδας μας. Ο Καραγκούνης είναι ο πιο πολυδιάστατος παίκτης της ομάδας και διαθέτει στοιχεία στο παιχνίδι του (μακρινό σουτ, μέτρα με την μπάλα, έλεγχος ρυθμού, κίνηση στον χώρο) που μπορούν να... κρύψουν κάτω από το χαλί τα μειονεκτήματα του ρόστερ της Ελλάδας. Σαφώς το προχωρημένο της ηλικίας του αρχηγού δεν συγκαταλέγεται στα θετικά, αν κι η πρόσφατη φόρμα του διεθνή μέσου δημιουργεί προσδοκίες για ακόμα ένα "μεγάλο" τουρνουά.

 

 
Συμπέρασμα
Η Εθνική μας ομάδα δεν... γεμίζει το μάτι, δεν διαθέτει ταλέντο, δεν σκοράρει με ευκολία δεν αποτελεί φόβητρο για τους αντιπάλους... έχει όμως όλα αυτά τα στοιχεία που δίνουν προκρίσεις και διακρίσεις σε διοργανώσεις τόσο υψηλού δείκτη δυσκολίας. Η ομάδα διαθέτει τακτικό ρεαλισμό, εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία και τακτική πειθαρχία. Με βάση την αγωνιστική ταυτότητα και στυλ των αντιπάλων μας στον A’ όμιλο, η πρόκριση στην φάση των 8 μόνο έκπληξη δεν θα αποτελέσει.

Εκτίμηση για την Εθνική Ελλάδος: Να περάσει στα προημιτελικά




--- Ακολουθεί η ανάλυση της πορείας της Ελλάδας προς το EURO 2012 ---




 
Η Eθνική Ελλάδος εδραιώνεται στις μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Ευρώπης, όντας παρούσα σε μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση. Η "χρυσόσκονη" του 2004 παραμένει ακόμα στην ελληνική ομάδα που έχει μετατρέψει σε κανόνα την παρουσία της στα σημαντικά ποδοσφαιρικά ραντεβού. Μετά το 1980, 2004 και 2008 η εθνική μας θα παρουσιαστεί για 4η φορά σε τελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, χωρίς μάλιστα να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα κατά την διάρκεια της προκριματικής φάσης.

Η πορεία προς το EURO 2012

Αναμφισβήτητα, η πορεία της εθνικής μας δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς αφού το εντός έδρας 1-1 με τη Γεωργία προκάλεσε προβληματισμό και απροσδόκητες βαθμολογικές απώλειες. Παρά την κακή αρχή οι διεθνείς μας ισορρόπησαν τις βαθμολογικές ισορροπίες με το 0-0 στην Κροατία αλλά και τις νίκες με Λετονία και Ισραήλ που ακολούθησαν.

Η Μάλτα δε θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για την ομάδα μας που με κεκτημένη ταχύτητα επικράτησε και μέσα στο Ισραήλ σφραγίζοντας την πρόκριση με την μεγάλη εντός έδρας νίκη επί της Κροατίας. Η ισοπαλία που προηγήθηκε με τη Λετονία δεν μας επηρέασε ενώ η νίκη την τελευταία αγωνιστική επί της αδιάφορης Γεωργίας ήταν μάλλον αναμενόμενη.



Το ματς κλειδί: Η νίκη μέσα στο Ισραήλ με 0-1 ήταν η πιο καθοριστική στην πορεία της Εθνικής μας ομάδας. Σε έναν αγώνα "εξάποντο" σε μία πολύ δύσκολη έδρα η Ελλάδα όχι μόνο εδραίωσε την θέση της στην κορυφή αλλά... τελείωσε το Ισραήλ από την υπόθεση πρόκριση.




 



Η τακτική
Ο Σάντος, σεβόμενος τις αρχές του εισήγαγε στο ποδόσφαιρο μας ο Ρεχάγκελ, παρουσίασε ένα αμυντικογενές σύνολο που βασίστηκε σε ένα "σφικτό", μειωμένου πλάτους 4-3-3 με έμφαση στην αμυντική συνοχή, στα μειωμένα επιθετικά ρίσκα και τα στημένα.

Η συνταγή ήταν καθ' όλα επιτυχημένη αφού η Ελλάδα διαθέτει αμυντικούς "σταρ" ικανούς να υλοποιήσουν επιτυχώς το απαιτητικό τακτικό κομμάτι. Η Ελλάδα κέρδιζε δύσκολα, αλλά δεν έχανε εύκολα. Κάτι που είναι σημαντικό στα πλαίσια μία προκριματικής φάσης... ενώ κάθε κόρνερ αποτελεί λόγω για πανυγηρισμούς.

Ο παίκτης κλειδί: Ως αμυντική ομάδα, η Ελλάδα είδε τους αμυντικούς της να ξεχωρίζουν. Ο Βασίλης Τοροσίδης διεκδικεί τον τίτλο του MVP της προκριματικής φάσης έχοντας αναλάβει τους πιο πολυδιάστατους τακτικούς/αγωνιστικούς ρόλους. Ο μπακ του Ολυμπιακού έπαιξε ως μπακ, κεντρικό χαφ, δεξί μπακ χαφ, δεξί εξτρέμ, δεν αμέλησε τα αμυντικά του καθήκοντα ενώ σκόραρε δύο φορές, όντας ο 1ος σκόρερ της ομάδας μαζί με τους Φέτφα και Αβράαμ.






Ενδιαφέρον Στατιστικό
Μ.Ο γκολ υπέρ: 1.4
Η Ελλάδα είναι μία πολύ αμυντική ομάδα που στηρίζεται στον τακτικό ρεαλισμό και στερείται επιθετικού ταλέντου. Η εθνική μας παρουσίασε την χειρότερη επίθεση με 1.4 γκολ/αναμέτρηση στην προκριματική φάση. Οι αριθμοί στην εν λόγω περίπτωση λένε την αλήθεια και αντικατοπτρίζουν ξεκάθαρα την τακτική συμπεριφορά/προσέγγιση της ομάδας μας αλλά και την συνέπεια στην εφαρμογή της ανασταλτικής λειτουργίας - γεγονός που ήταν αρκετό να μας δώσει την 1η θέση στον όμιλο με μόλις 14 γκολ σε 10 αγώνες.








Συμπέρασμα
Η Ελλάδα πέρασε 1η στον όμιλο χωρίς να εντυπωσιάσει, αλλά ταυτοχρόνως χωρίς να αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες από έναν όμιλο που ήταν στα μέτρα της. Η ομάδα του Σάντος αντιμετωπίζει το παιχνίδι με πειθαρχία και τακτικό... κυνισμό. Ίσως αυτό να μην είναι αρκετό να μας χρήσει εκ νέου πρωταθλητές Ευρώπης, όμως αρκούσε για να μας δώσει την πρόκριση απέναντι σε ομάδες όπως το Ισραήλ και Κροατία.