1

Τώρα η σχεδίαση της καθημερινής προπόνησης ηλεκτρονικά για να κρατήσετε αρχείο όλης της χρονιάς στον υπολογιστή σας, είναι πλέον εύκολη με το πολύτιμο αυτό εργαλείο - Τηλ. Επικοινωνίας : Π. Τοκπασίδης: 6989636953

2

Το εγχειρίδιο 50 Ασκήσεις για όλες τις Aγωνιστικές Καταστάσεις είναι πλέον έτοιμο και προσφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε έκδοση flash. Πληροφορίες στο email: ptokpa@teihal.gr

Καλώς ήρθατε στο....

7 Ιουν 2012

Εθνική Γερμανίας - Euro 2012

 


Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική δύναμη στον θεσμό και ένα από τα πολύ μεγάλα φαβορί, ίσως το μεγαλύτερο, για την κατάκτηση του φετινού τίτλου. Με 10 συμμετοχές σε τελική φάση και 3 κατακτήσεις τα "παντσερ" βρίσκονται στην κορυφή των σχετικών λιστών πιστοποιώντας τα παραπάνω.

Οι 38 συμμετοχές στην διοργάνωση αποτελούν επίσης ρεκόρ ενώ το 19-10-9 με γκολ 55-39 δεν περνά απαρατήρητο. Η Γερμανία έχει επίσης να επιδείξει 3 συμμετοχές σε χαμένους τελικούς (μόνο η Ρωσία έχει αντίστοιχο ρεκόρ), ενώ ο Λόταρ Ματέους βρίσκεται σε ένα κλειστό γκρουπ 6 παικτών που αριθμούν 4 συμμετοχές (1980, 1984, 1988, 2000) στην διοργάνωση.

Τακτική Ανάλυση
Ο Γιοακίμ Λεβ έδειξε τα δείγματα γραφής του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, στα προκριματικά του EURO 2012 και δεν έχει κανένα λόγο ώστε να διαφοροποιήσει τις τακτικές του προσεγγίσεις.


Η Γερμανία αναμένεται να είναι η πιο επιθετική ομάδα του τουρνουά. Με αρκετά μικρό μέσο όρο ηλικίας, πνευμόνια και ταχύτητα ο Λέβ θα βασίσει το παιχνίδι των "πάντσερ" στο γρήγορο tempo, την ανάπτυξη από τα πλάγια, στα overlap των πλάγιων αμυντικών και την συνεχή τροφοδότηση του target man μοναδικού επιθετικού σε ένα κλασσικό 4-2-3-1. Η επιθετική προσέγγιση της Γερμανίας θα θυμίζει εν πολλοίς την Μπάγερν του Χάινκες.
 Στην άμυνα η έντονη πίεση ψηλά και τα πολλά τρεξίματα στο κέντρο αναμένεται να αποτελέσουν τον κινητήριο ανασταλτικό άξονα των "πάντσερ". Η Γερμανία διαθέτει παίκτες που έχουν την ικανότητα να εφαρμόσουν επιτυχώς την παραπάνω απαιτητική ανασταλτική προσέγγιση που όχι μόνο αποδυναμώνει το επιθετικό πλάνο του αντιπάλου, αλλά ενισχύει τις προϋποθέσεις εκδήλωσης επιθετικών ενεργειών μετά από πιθανό κλέψιμο μπάλας κοντά στην περιοχή του αντιπάλου.
 

Παίκτης κλειδί
Όπως και στο Μουντιάλ του 2010 ο Οζίλ αναμένεται να παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι της Γερμανίας. Οι απαιτητικές τακτικές προσεγγίσεις του Λεβ έρχονται να αναδείξουν τον ρόλο του Οζίλ που θα κληθεί τόσο να δημιουργήσει το παιχνίδι της Γερμανίας, όσο και να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο χαφ και επιθετικής τριάδας σε μία ομάδα που θα επιδιώκει την γρήγορη ανάπτυξη και διενέργεια επιθέσεων απέναντι σε μη οργανωμένες άμυνες.


Συμπέρασμα
Οι μπουκ δίνουν την Γερμανία ως δεύτερο φαβορί πίσω από την Ισπανία, όμως οι ειδικοί αναλυτές του ποδοσφαίρου... βλέπουν τα "πάντσερ" στην κορυφή και εμείς δεν έχουμε από το να συμφωνήσουμε μαζί τους. Η ομάδα του Λεβ διαθέτει δεμένο σύνολο, νιάτα, ταχύτητα, πνευμόνια, τεχνική, βαριά φανέλα και είναι το πρώτο φαβορί για εμάς, έστω κι αν ο όμιλος... φωτιά κρύβει πρόωρες παγίδες.

--- Ακολουθεί η ανάλυση της πορείας της Γερμανίας προς το EURO 2012 --- 

Η Εθνική Γερμανίας αποτέλεσε την πιο... ηχηρή παρουσία της προκριματικής φάσης. Σκόραρε 34 τέρματα, έπαιξε εκπληκτικό ποδόσφαιρο κατά διαστήματα, μοίρασε τριάρες σε σοβαρούς αντιπάλους (Τουρκία-Βέλγιο) και επέδειξε όλα αυτά τα στοιχεία που μας έκαναν να την θαυμάσουμε στα τελικά του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αν το η "καλή μέρα από την αρχή φαίνεται" ισχύει, τότε η Γερμανία έχει πολλά να δώσει στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Η πορεία προς το EURO 2012
Ξεκίνησε με μία πιο ισορροπημένη τακτική απέναντι στον Βέλγιο επικρατώντας, εκτός έδρας, με 0-1 σε μία προσπάθεια να αποφύγει τις εκπλήξεις της πρεμιέρας. Στην συνέχεια η μηχανή πήρε μπροστά με 6 γκολ απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν και τριάδα απέναντι στους φιλόδοξους Τούρκους.

Ακολούθησαν οι αγώνες ‘τυπικής διαδικασίας΄ με το Καζακστάν και μετά σειρά είχε η Αυστρία που δέχθηκε 8 γκολ σε δύο αναμετρήσεις . Η σειρά των αγώνων έκλεισε με δύο εντυπωσιακά 3-1 επί των θεωρητικά δυνατών Βέλγιο και Τουρκία.

Το ματς κλειδί: Η ανωτερότητα των Γερμανών δεν αμφισβητήθηκε σε καμία στιγμή της προκριματικής φάσης. Παρά όλα αυτά, το 3-0 επί των Γερμανών μπορεί κανείς να υποστηρίζει ότι είχε ιδιαίτερη σημασία αφού ξεκαθάρισε από νωρίς την κούρσα της κορυφής με τα "πάντσερ" να υποδηλώνουν ξεκάθαρα την αγωνιστική του υπεροχή απέναντι στους φιλόδοξους Τούρκους του Χίντινγκ.


Η τακτική
Ο Λοβ δεν παρέκκλινε των τακτικών επιτυχημένων πεπατημένων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 4-2-3-1, γρήγορο τέμπο, παιχνίδι από τα πλάγια, συχνές προωθήσεις των πλάγιων μπακ, πίεση, συχνές εναλλαγές θέσεων και πολλοί παίκτες να πατούν την αντίπαλη περιοχή ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά του γερμανικού μοντέλου. Η αμυντική λειτουργία της ομάδας δεν δοκιμάστηκε σημαντικά αφού η επιθετικότητα των Γερμανών σε συνδυασμό με την δυναμική των αντιπάλων δεν έδωσε περιθώρια για αγωνιστικές συγκρίσεις.

Ο παίκτης κλειδί: Ο Οζίλ επέδειξε ποδοσφαιρική ατομική πληρότητα και εξαιρετική τακτική παιδεία στην διάρκεια των προκριματικών. Σε ρόλο συνδετικού κρίκου χαφ και επίθεσης ο νεαρός άσσος της Ρεάλ Μαδρίτης όχι μόνο δημιούργησε το παιχνίδι της ομάδας μοιράζοντας 7 ασίστ, αλλά επίσης εκτέλεσε χρέη κρυφού επιθετικού πίσω από τον μοναδικού επιθετικό του γερμανικού σχηματισμού σκοράροντας 5 τέρματα. Τα κερδισμένα 15 φάουλ και οι περίτεχνες ενέργειες του, απλά, αποτέλεσαν το κερασάκι στην τούρτα.
 

Ενδιαφέρον στατιστικό
Χρόνος επίτευξης τερμάτων: 12/34 τέρματα μεταξύ 75' - 90'
Το παιχνίδι λήγει όταν σφυρίξει ο διαιτητής - και αυτό είναι μία αξία που συντροφεύει το γερμανικό ποδοσφαιρικό μοντέλο διαχρονικά. Οι Γερμανοί φημίζονται για την τακτική τους αυτοσυγκέντρωση, επιμονή και επιμονή σε όλη την διάρκεια του αγώνα... ακόμα και στα τελευταία λεπτά. Το παραπάνω στατιστικό έρχεται να επιβεβαιώσει τον γερμανικό κανόνα και να μας επισημάνει την, επίσης, εξαιρετική φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών. Μπορεί, τέλος, να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στους παίκτες του στοιχήματος κατά την διάρκεια του EURO.


Συμπέρασμα
Τα λόγια είναι περιττά για την αγωνιστική εικόνα των Γερμανών στην προκριματική φάση. Το νεανικό μοντέλο του Λοβ λειτουργεί εξαιρετικά και Βέλγοι/Τούρκοι φάνηκαν αγωνιστικά ανεπαρκείς απέναντι στους... δαιμονιώδεις ρυθμούς της γερμανικής ποδοσφαιρικής μηχανής. Η Γερμανία ενσαρκώνει τον ορισμό "σύγχρονο ποδόσφαιρο" επιτυχώς και οι φίλοι της έχουν μεγάλες βλέψεις για τα τελικά της διοργάνωσης.