1

Τώρα η σχεδίαση της καθημερινής προπόνησης ηλεκτρονικά για να κρατήσετε αρχείο όλης της χρονιάς στον υπολογιστή σας, είναι πλέον εύκολη με το πολύτιμο αυτό εργαλείο - Τηλ. Επικοινωνίας : Π. Τοκπασίδης: 6989636953

2

Το εγχειρίδιο 50 Ασκήσεις για όλες τις Aγωνιστικές Καταστάσεις είναι πλέον έτοιμο και προσφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε έκδοση flash. Πληροφορίες στο email: ptokpa@teihal.gr

Καλώς ήρθατε στο....

7 Ιουν 2012

Εθνική Πολωνίας - Euro 2012

Με μόλις μία συμμετοχή στα τελικά η Εθνική Πολωνίας συνεπικουρούμενη από τη δύναμη του κοινού της θα επιδιώξει, αρχικά, να κατακτήσει την παρθενική της νίκη και δευτερευόντως να διεκδικήσει την πρόκριση στους 8' σε έναν σχετικά εύκολο όμιλο. Το ρεκόρ των Πολωνών στην διοργάνωση ιστορικά είναι 0-1-2 με συντελεστή τερμάτων 1-4.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η
Εθνική Πολωνίας, ως διοργανώτρια και όντας σε σχετικά βατό όμιλο, έχει τα εχέγγυα για να προχωρήσει. Το μόνο που απομένει να διασπιστώσουμε είναι αν οι παίκτες του Σάντος θα έχουν τη διάθεση στην πρεμιέρα να διαψεύσουν τους ειδικούς.

Τακτική ανάλυση
Η Πολωνία είναι ομάδα με συγκεκριμένα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Προβληματική ανασταλτική λειτουργία εξαιτίας των μειωμένων ικανοτήτων των αμυντικών της, αλλά σημαντικές επιθετικές δυνατότητες με παίκτες που δείχνουν να συνδυάζονται αρμονικά και να αλληλοσυμπλη- ρώνουν ο ένας τον άλλον.
Η αμυντική λειτουργία θα βασιστεί πολύ στην ατομική απόδοση των δύο κεντρικών μέσων αλλά και την δυνατότητα των πλάγιων χαφ να "ντουμπλάρουν" τους μπακ σε μία προσπάθεια δημιουργίας αριθμητικής υπεροπλίας στην φάση της άμυνας. Τα παραπάνω αποκτούν μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ενδεκαδάτοι Ομπράνιακ και Λεβαντίφσκι δεν συμμετέχουν στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας.

 Ο Λεβαντόφσκι θα ηγηθεί των επιθετικών προσπαθειών της ομάδας που θα αναπτυχθεί από τα πλάγια και κυρίως από τα δεξιά με τους Πίστσεκ και Μπλαζικόφκσι να συνθέτουν ένα δυναμικό δίδυμο στο δεξί φτερό.

Ο φορ της Ντόρτμουντ θα κινείται διαρκώς σε όλο το πλάτος του γηπέδου σε μία προσπάθεια να μειώσει τις αποστάσεις από τους πλάγιους χαφ και να δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες για την τροφοδότηση του, την ώρα που ο Ομπράνιακ θα κινείται από πίσω ως δεύτερο φορ με στόχο την εκμετάλλευση των κενών χώρων που θα δημιουργούν οι κινήσεις του Λεβαντόφσκι.


Παίκτης κλειδί
Ο Λεβαντόφκσι είναι το μεγάλο αστέρι της ομάδας και θα κληθεί να το αποδείξει μπροστά στους συμπατριώτες του που θα γεμίσουν τα γήπεδα. Ο φορ της Ντόρτμουντ προέρχεται από μία εξαιρετική σεζόν και βρίσκεται σε τρομερή φόρμα. Το σύστημα του Σμούντα ευνοεί την ανάδειξη των αγωνιστικών χαρακτηριστικών του και η απόδοση του θα κρίνει την πορεία της Πολωνίας στη διοργάνωση.


Συμπέρασμα
Η Πολωνία στηρίζει πολλά στη δύναμη της έδρας και τον Λεβαντόφσκι. Η εικόνα της στα φιλικά δεν... τρομάζει τους αντιπάλους αλλά σίγουρα αρκεί για να τους προβληματίσει. Η δυναμική του ομίλου προδιαθέτει για μεγάλα ντέρμπι με το εναρκτήριο παιχνίδι εναντίον της Εθνικής μας να είναι το πιο κρίσιμο. Θεωρούμε ότι η ανασταλτική λειτουργία των Ελλήνων διεθνών θα είναι αρκετή για να περιορίσει τις κινήσεις του Λεβαντόφσκι και θα δώσει το περιζήτητο... διπλό στην Ελλάδα
ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες των Πολωνών για πρόκριση στους 8'.

--- Ακολουθεί η ανάλυση της πορείας της Πολωνίας προς το EURO 2012 ---

Η Εθνική Πολωνίας φαίνεται να διαθέτει περιορισμένες τακτικές επιλογές και σαφείς αγωνιστικές κατευθύνσεις. Το ρεκόρ της στις φιλικές αναμετρήσεις από το 2011 είναι 6-5-3, όμως το αγωνιστικό της πρόσωπο δεν εντυπωσιάζει παρά την μεγάλη νίκη απέναντι στην Αργεντινή με 2-1 τον Ιούνιο του 2011 αλλά και τις ισοπαλίες με Πορτογαλία και Γερμανία.

Προετοιμασία και φιλικά

Ο Σμούντα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ισορροπημένο σύνολο, όμως η προβληματική ανασταλτική λειτουργία δεν βοηθά την εικόνα της ομάδας.

Είναι αλήθεια ότι οι Πολώνοί δεν διαθέτουν ποιότητα στα μετόπισθεν αλλά οι μεσοεπιθετικοί τους παίκτες διαθέτουν χαρακτηριστικά που μπορούν να συνδυαστούν με ικανοποητικά αποτελέσματα.

Τα φιλικά προετοιμασίας έδειξαν ότι η Πολωνία θα βασιστεί σε έναν κλασσικό 4-2-3-1, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση αν αναλογιστεί κανείς τον μικρό αριθμό σέντερ φορ της ομάδας αλλά και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά τους (Γιέλεν, Λεβαντόφσκι).

Η τριάδα των μεσοεπιθετικών χαφ διαθέτει δημιουργικά και επιθετικογενή χαρακτηριστικά, ενώ οι δύο κόφτες δεν συμβάλλουν πολύ στην φάση της επίθεσης.

Αυτό κάνουν οι πλάγιοι μπακ όπως ορίζει κάθε φιλογερμανικό τακτικό ποδοσφαιρικό μοντέλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 5 ενδεκαδάτοι αγωνίζονται στην Γερμανία, ενώ την τιμητική του έχει και το Σαμπιονά με τους Γιέλεν, Περκίς και Ομπράνιακ να προέρχονται από ομάδες της Γαλλίας.

Αδιαμφισβήτητα τα φιλικά προετοιμασίας ανέδειξαν ότι το... βάθος στην θέση του σέντερ φορ είναι η "αχίλλειος" πτέρνα της ομάδας. Το γεγονός ότι η ομάδα βασίζεται, κυρίως, σε αμυντικογενείς τακτικές εφαρμογές αναδεικνύει ακόμα πιο πολύ τον ρόλο του μοναδικού επιθετικού στο 4-2-3-1.

Τα παραπάνω έρχονται να ισχυροποιήσουν την παρουσία του Λεβαντόφσκι σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας, αλλά και στην γενικότερη θέση του στον τακτικό προγραμματισμό. Ο επιθετικός της Ντόρτμουντ είναι ότι πιο αξιόπιστο διαθέτει η ομάδα επιθετικά και πολλά θα κριθούν από την αγωνιστική του κατάσταση.

Συμπέρασμα
Η Πολωνία προσπαθεί να χτίσει ένα ισορροπημένο αγωνιστικό σύνολο που θα εκμεταλλευτεί την ποιότητα της επιθετικής τετράδας των Λεβαντόφσκι, Ομπράνιακ, Μπλαζικόφσκι, Πέτσκο και τον τακτικό ρεαλισμό του Σμούντα.

Η ομάδα τον τελευταίο καιρό αρχίζει να αποκτά δέσιμο, ομοιογένεια και τακτικούς αυτοματισμούς στην επίθεση, στοιχεία που ίσως φανούν ικανά να υπερκαλύψουν την έλλειψη ανασταλτικής ποιότητας και "βάθους" στην επίθεση που στηρίζεται στις ορέξεις του... πολύ Λεβαντόφσκι.

Ο Πολωνός σταρ ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την διοργάνωση με προίκα τα 20 γκολ που έχει ήδη επιτύχει στην Μπουντεσλίγκα και οι αμυντικοί της Εθνικής μας θα πρέπει να ξεκινούν από τώρα την κατασκοπεία.