1

Τώρα η σχεδίαση της καθημερινής προπόνησης ηλεκτρονικά για να κρατήσετε αρχείο όλης της χρονιάς στον υπολογιστή σας, είναι πλέον εύκολη με το πολύτιμο αυτό εργαλείο - Τηλ. Επικοινωνίας : Π. Τοκπασίδης: 6989636953

2

Το εγχειρίδιο 50 Ασκήσεις για όλες τις Aγωνιστικές Καταστάσεις είναι πλέον έτοιμο και προσφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε έκδοση flash. Πληροφορίες στο email: ptokpa@teihal.gr

Καλώς ήρθατε στο....

7 Ιουν 2012

Εθνική Ιταλίας - Euro 2012

Η "Σκουάντρα Αντζούρα" δεν συγκαταλέγεται στις ιστορικές δυνάμεις του θεσμού παρά το τεράστιο ποδοσφαιρικό της μέγεθος και την βαριά φανέλα. Με μόλις 1 κατάκτηση σε 7 συμμετοχές και όχι ιδιαίτερα ικανοποιητικές εμφανίσεις η Ιταλία επιβεβαιώνει ότι το μότο... "αν δεν μπορείς να κερδίσεις, μην χάσεις" δεν φέρνει τίτλους και μεγάλες συγκινήσεις.

Η Ιταλία επιβεβαιώνει ιστορικά τον σκληροτράχηλο αγωνιστικό χαρακτήρα της έχοντας ηττηθεί μόλις 4 φορές σε 27 αγώνες, ταυτόχρονα τονίζοντας την ροπή της προς την ισοπαλία αφού μετρά 12 έναντι 11 νικών. Τα υπέρ της τέρματα είναι 27 με την εστία της να έχει παραβιαστεί 18 φορές.

Στη φετινή διοργάνωση η ανανεωμένη Ιταλία αποτελεί το μεγαλύτερο αγωνιστικό σταυρόλεξο χωρίς κανείς να είναι σε θέση να προβλέψει τις δυνατότητες ενός ρόστερ που συνδυάζει αρμονικά την εμπειρία με τον αυθορμητισμό.

Τακτική ανάλυση
Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα επιθετική προσέγγιση στο τουρνουά να έλθει από τον Τσέζαρε Πραντέλι που στα προκριματικά της διοργάνωσης βασίστηκε σε ένα 4-4-2 με ρόμβο σε μία κλασσική Ιταλική εφαρμογή χωρίς παίκτες στις πλευρές. Οι ειδικοί παρομοιάζουν το παιχνίδι της εθνικής Ιταλίας με αυτό της φετινής Μίλαν και εμείς θα συμφωνήσουμε μαζί τους. 

 Η απουσία καθαρόαιμων, γρήγορων εξτρέμ σε συνδυασμό με τον... συνωστισμό στις θέσεις των κεντρικών χαφ οδηγούν τον Πραντέλι σε έναν σχηματισμό μειωμένου αγωνιστικού πλάτους που θα ευνοήσει το κοντρόλ παιχνίδι των χαφ της Ιταλίας, θα μειώσει τα μειονεκτήματα που δημιουργεί η έλλειψη ταχύτητας στο ρόστερ και θα δημιουργήσει τους απαραίτητους χώρους για προωθήσεις των επιθετικογενών πλάγιων μπακ που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στον επιθετικό σχεδιασμό. Λογικά ο ένας εκ των δύο επιθετικών θα επωμιστεί τον δημιουργικό ρόλο στην επίθεση ως κλασσικός Ιταλός... "teraquista" με τον Κασάνο να διεκδικεί αρχικά αυτόν τον ρόλο, ενώ ο έτερος επιθετικός θα αναλάβει πιο εκτελεστικά καθήκοντα.

Στην άμυνα τα πράγματα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρα. Μειωμένο αγωνιστικό πλάτος, έλεγχος ρυθμού, ταυτόχρονη παρουσία 2 ή ακόμα και 3 αμυντικών μέσων και αρκετά φάουλ θα βρίσκονται στην... φαρέτρα του Ιταλού κόουτς με στόχο την επιθετική αποδιοργάνωση των αντιπάλων.

Ο σχηματισμός του ρόμβου ενισχύει την ανασταλτική λειτουργία του άξονα, ειδικότερα απέναντι το σύγχρονο τακτικό trend του 4-2-3-1. Σαφώς οι πλευρές αναμένεται να δεχθούν σημαντική πίεση ελλείψει παικτών στις πλευρές, αλλά η εξαιρετική αμυντική επίδοση της ομάδας στα προκριματικά (2 γκολ παθητικό) απέδειξε ότι οι Ιταλοί δεν έχουν πολλά να φοβούνται στην άμυνα.


Παίκτης κλειδί
Στον "ρόμβο" ο κόφτης κι το "δεκάρι" είναι οι δύο πιο σημαντικές θέσεις αφού επωμίζονται τον ρόλο της διατήρησης της συνοχής των γραμμών αλλά και της ορθολογικής ανάπτυξης από τον άξονα. Ο Πίρλο είναι "εξάρι" και "δεκάρι" μαζί.

Ο σταρ της Γιουβέντους όχι μόνο έχει την δυνατότητα να εκτελεί με συνέπεια τα ανασταλτικά του καθήκοντα, αλλά αποτελεί έναν "εγκέφαλο" που ξεκινά τις προσπάθειες του από βαθιά επωμιζόμενος όλη την λειτουργία του παιχνιδιού όντας αποδέκτης της πρώτης πάσας, αλλά και τροφοδότης των επιθετικών από πίσω. Ο Πίρλο είναι ο ιδανικός στο να αναδεικνύει τα αγωνιστικά πλεονεκτήματα των συμπαικτών του και ο Πραντέλι στηρίζει πάρα πολλά επάνω του.


Συμπέρασμα
Η Ιταλία θα παρουσιαστεί με νέο look στα γήπεδα της Πολωνίας και Ουκρανίας έχοντας φρέσκα πρόσωπα στην δύναμη της αλλά και την απαραίτητη εμπειρία που εγγυώνται παίκτες όπως οι Μπουφόν, Πίρλο, Κασάνο, Ντι Νατάλε. Τα δείγματα γραφής της άμυνας της ήταν εξαιρετικά στα προκριματικά και όλα δείχνουν ότι η Ιταλία θα γνωρίσει την ήττα πολύ δύσκολα. Λογικά δεν θα έχει προβλήματα σε έναν όμιλο που έχει ξεκάθαρα φαβορί και αουτσάιντερ, αλλά οι μειωμένες επιθετικές δυνατότητες της κάνουν τα ημιτελικά να μοιάζουν με αγωνιστικό ταβάνι.
 
--- Ακολουθεί η ανάλυση της πορείας της Ιταλίας προς το EURO 2012 --- 

Η Εθνική Ιταλίας, η "Σκουάντρα Αντζούρα" δεν θα μπορούσε να λείπει από την τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Σε έναν όμιλο που έκρυβε αρκετά παιχνίδια παγίδες, η αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας του Πραντέλι βαθμολογήθηκε με άριστα.

Οι Ιταλοί παρουσίασαν ομοιογενές σύνολο που βασίστηκε στον ορθολογισμό και τον ρεαλισμό και πέρασαν αήττητοι την προκριματική διαδικασία σημειώνοντας αρκετές σημαντικές νίκες.

Η πορεία προς το EURO 2012
Η πορεία της Ιταλίας ξεκίνησε με ένα... πονηρό ταξίδι στην Εστονία. Ο Κασάνο πήρε την ομάδα από το χέρι και με 1 γκολ και 1 ασίστ έβαλε τις βάσεις για την επιτυχημένη πορεία που θα ακολουθούσε.

Το 5-0 επί των Νήσων Φερόε δεν ήταν έκπληξη. Έκπληξη αποτέλεσε, όμως, το 0-0 με την Βόρειο Ιρλανδία: ένα αποτέλεσμα που ήρθε να υπενθυμίσει την χρόνια δυσκολία των Ιταλών στο να διασπούν κλειστές άμυνες.

Ακολούθησαν ακόμα 4 συνεχόμενες νίκες χωρίς η Ιταλική ομάδα να δεχθεί γκολ, γεγονός που εξασφάλισε και την 1η θέση μαθηματικά. Σαφώς είχε προηγηθεί η νίκη στα χαρτιά επί της Σερβίας στο επεισοδιακό ματς της Γένοβα.

Η ανωτερότητα της Ιταλίας δεν αμφισβητήθηκε σε καμία στιγμή στην προκριματική φάση.

Το ματς κλειδί: Το εκτός έδρας 0-1 επί της δυσκολοκατάβλητης Σλοβενίας αποτέλεσε πολύ σημαντική επιτυχία για τους Ιταλούς αφού εδραίωσε την ομάδα στην κορυφή του ομίλου, γέμισε με αισιοδοξία τους παίκτες αλλά και ενίσχυσε την πίστη του Πραντέλι στο τακτικό του πλάνο.

Τακτική
Όπως κάθε Ιταλική ομάδα που σέβεται τον εαυτό της, έτσι κι η ομάδα του Πραντέλι στηρίχθηκε στην αμυντική λειτουργία. Η Ιταλία βασίστηκε στην ανασταλτική λειτουργία των κεντρικών της χαφ με τον Πραντέλι να χρησιμοποιεί ένα 4-4-2 σε ρόμβο, στα πρότυπα της Μίλαν. Το παιχνίδι από τα πλάγια δεν ταιριάζει στην "Σκουάντρα Αντζούρα" που αναπτύσσεται από τον άξονα ενώ προσπαθεί να ελέγχει τον ρυθμό και να αποφεύγει τα μεγάλα επιθετικά ρίσκο.

Η παρουσία πολλών αμυντικών μέσων εγγυάται την σωστή ανασταλτική λειτουργία ενώ ο επιτελικός μέσος μαζί με τους 2 επιθετικούς ανέλαβαν τους κυρίαρχους ρόλους στην επίθεση.

Παίκτης κλειδί: Ο Αντόνιο Κασάνο ήταν ο απόλυτος ηγέτης της ιταλικής πορείας προς τα τελικά του EURO 2012. Ο "σταρ" της Μίλαν διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που αναζητά ο Πραντέλι από έναν επιθετικό. Δημιουργικότητα, εκτελεστική δεινότητα, ικανότητα λειτουργίας σε κλειστούς χώρους, τεχνική κατάρτιση, ικανότητα να προσφέρεις το... απρόβλεπτο. Με 6 γκολ , 1 ασίστ και 12 κερδισμένα φάουλ ο Κασάνο αποτέλεσε, μακράν, ότι ποιοτικότερο παρουσίασε η Ιταλία.

Ενδιαφέρον Στατιστικό
Η Ιταλία δέχθηκε μόλις 2 τέρματα στους 10 αγώνες που έδωσε για την προκριματική φάση. Ο εκπληκτικός μ.ο των 0.2 γκολ κατά ανά ματς αποτέλεσε τον κεντρικό άξονα της επιτυχίας της ομάδας. Ο Πραντέλι κατάφερε να δημιουργήσει μία ομάδα απροσπέλαστη με την συνδρομή παικτών που διαθέτουν τακτική παιδεία έχοντας προϋπηρεσία στο αμυντικογενές Καμπιονάτο.

Συμπέρασμα
Όποιος θέλει γκολ, τακουνάκια και ψαλιδάκια ας μετακομίζει στη Κόπα Καμπάνα. Η Ιταλία, για ακόμα μία φορά, βασίστηκε στην εξαιρετική της ανασταλτική λειτουργία μετατρέποντας την προκριματική διαδικασία σε... μονόλογο. Η τακτική προσήλωση των Ιταλών ήταν αξιομνημόνευτη και γεμίζει τους "ατζούρι" με αισιοδοξία και ελπίδα για κάτι μεγάλο στο γήπεδα της Πολωνίας και Ουκρανίας. Όπως και να έχει η Ιταλία υπενθύμισε εκ νέου στο ποδοσφαιρικό κοινό το αγαπημένο της ρητό: η επίθεση κερδίζει τους αγώνες... αλλά η άμυνα τα πρωταθλήματα.