1

Τώρα η σχεδίαση της καθημερινής προπόνησης ηλεκτρονικά για να κρατήσετε αρχείο όλης της χρονιάς στον υπολογιστή σας, είναι πλέον εύκολη με το πολύτιμο αυτό εργαλείο - Τηλ. Επικοινωνίας : Π. Τοκπασίδης: 6989636953

2

Το εγχειρίδιο 50 Ασκήσεις για όλες τις Aγωνιστικές Καταστάσεις είναι πλέον έτοιμο και προσφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε έκδοση flash. Πληροφορίες στο email: ptokpa@teihal.gr

Καλώς ήρθατε στο....

7 Ιουν 2012

Εθνική Πορτογαλίας - Euro 2012

Παρά την άποψη της κοινής γνώμης η Εθνική Πορτογαλίας δεν έχει να επιδείξει μεγάλη ιστορία στον θεσμό. Οι 5 μόλις συμμετοχές της σε τελική διαδικασία δεν συνάδουν με την ποδοσφαιρική της φήμη και μεγάλους παίκτες του παρελθόντος, ενώ ο χαμένος τελικός του 2004 μέσα στην Πορτογαλία από την… άσημη ποδοσφαιρικά Ελλάδα ακόμα στοιχειώνει το μυαλό του Κριστιάνο Ρονάλντο. Σε 5 συμμετοχές οι Ίβηρες έχουν δώσει 23 αγώνες με το διόλου ευκαταφρόνητο ρεκόρ των 12-4-7 και συντελεστή τερμάτων στο +12 με γολ 34-22.

Τακτική ανάλυση
Η ανθρωπογεωγραφία του ρόστερ της ομάδας του Μπέντο μιλάει από μόνη της. Η Πορτογαλία είναι μία ομάδα που δεν έχει τα υλικά για ποικίλες τακτικές προσεγγίσεις, διαθέτει όμως υλικά ώστε να τελειοποιήσει ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό μοντέλο.

Ο Μπέντο, όπως και στην προκριματική διαδικασία, θα βασιστεί σε ένα επιθετικό μοντέλο έχοντας την διενέργεια αντεπιθέσεων πάντα σε πρώτο πλάνο όταν οι αγωνιστικές συνθήκες θα το επιτρέπουν. Είναι σαφές ότι η επιθετική ανάπτυξη θα γίνεται από τα πλάγια όπου δεσπόζουν οι παρουσίες των Ρονάλντο και Νάνι οι οποίοι θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας.
 Η λογική θέλει τους δύο σταρ να επιχειρούν πολύ συχνά προσωπικές κούρσες προς την αντίπαλη εστία, την ώρα που παίκτες από τον άξονα θα προωθούνται στην αντίπαλη περιοχή για να βοηθήσουν τον μοναδικό επιθετικό. Η Πορτογαλία θα εφαρμόσει μία επιθετικογενή εφαρμογή του 4-3-3 και θα επιχειρήσει ουκ ολίγα μακρινά σουτ.


Στην άμυνα ο Πέπε αναμένεται να παίξει κυρίαρχο ρόλο αφού θα κληθεί με την ταχύτητα του να περιορίσει της αμυντικές "τρύπες" που αφήνει η απουσία καθαρόαιμου κόφτη από την ενδεκάδα, αλλά και η παρουσία δύο πλάγιων μπακ που δε φημίζονται για την ανασταλτική τους λειτουργία.

Η αμυντική προσέγγιση των Πορτογάλων αναμένεται να είναι... επιθετική σε μεγάλα διαστήματα των αγώνων με την αμυντική τετράδα να παίξει ψηλά, τον Άλβεζ να πιέζει τον αντίπαλο φορ και τον Πέπε σε ρόλο covering αμυντικού να παίρνει το απαραίτητο βάθος σε μία κλασσική αλά Μουρίνιο εφαρμογή.

Το γεγονός ότι οι Ρονάλντο/Νάνι σπάνια προσέχουν τα αμυντικά τους καθήκοντα αποτελεί ακόμα ένα λόγο για τον οποίο η αμυντική τετράδα αναμένεται να δεχθεί πίεση σε έναν εξαιρετικά δύσκολο όμιλο.


Παίκτης κλειδί
Χωρίς δεύτερη κουβέντα ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα αποτελέσει τον παίκτη κλειδί της Πορτογαλίας, ίσως και της διοργάνωσης. Ο R7 βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα και είναι αυτός που μπορεί από μόνος του να αλλάξει τα δεδομένα για την ομάδα του σε έναν όμιλο... φωτιά. Η Πορτογαλία βασίζεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο και η τροφοδότηση του βρίσκεται σε περίοπτη θέση στον τακτικό σχεδιασμό του Μπέντο.

Ο Ρονάλντο καλείται να αντιμετωπίσει επιτυχώς της προσαρμοσμένη άμυνα των αντιπάλων αλλά και να αναδείξει τους συμπαίκτες του ώστε η ομάδα να υπερκαλύψει τις αμυντικές της αδυναμίες μέσα από το σκοράρισμα και την πίεση στον αντίπαλο.


Συμπέρασμα
Ακούγεται παράδοξο, αλλά μία ομάδα με παίκτες όπως οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Νάνι, Πέπε, Άλβεζ, Μειρέλες συγκαταλέγεται στα αουτσάιντερ για πρόκριση στους 8 της διοργάνωσης. Δυστυχώς για τον Μπέντο οι Ολλανδία και Γερμανία που φιγουράρουν στον όμιλο είναι μέσα στα 3 μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης.

Η αύρα του Ρονάλντο ίσως αρκεί για να δώσει μία μεγάλη πρόκριση, προσωπική μας άποψη είναι όμως ότι εν τέλει δεν θα το καταφέρει. Οι σημαντικές ελλείψεις στο ρόστερ για τόσο υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού σε συνδυασμό με τις απογοητευτικές εμφανίσεις των προκριματικών ενισχύουν την παραπάνω άποψη.



--- Ακολουθεί η ανάλυση της πορείας της Πορτογαλίας προς το EURO 2012 ---
Όταν μία ομάδα σαν την Εθνική Πορτογαλίας που στελεχώνεται από τους Κριστιάνο Ρονάλντο, Νάνι, Μειρέλες, Μουτίνιο, Πέπε, Άλβες, Κοεντράο χρειάζεται τα play-off για να προκριθεί... τότε κάτι δεν πάει καλά. Η Πορτογαλία χαρακτηρίζεται ως η μεγάλη απογοήτευση της προκριματικής φάσης από τις ομάδες που εν τέλει πήραν το εισιτήριο.

Η επεισοδιακή της πρόκριση δε συνάδει με την ατομική ποιότητα των παικτών της και σαφέστατα αποτελεί σημείο προβληματισμού για μία ομάδα που επιβεβαίωσε ότι είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο.

Η πορεία προς το EURO 2012
Το 4-4 με την Κύπρο στην Πορτογαλία ήταν χαρακτηριστικό της έλλειψης αγωνιστικής ισορροπίας και αυτοσυγκέντρωσης. Η εκτός έδρας ήττα στη Νορβηγία επιβεβαίωσε το αγωνιστικό πρόβλημα και έφερε τον Παόλο Μπέντο στον πάγκο της ομάδας για να βελτιώσει την κατάσταση.

Η έλευση του Μπέντο και το φάσμα ενός αναπάντεχου αποκλεισμού ενεργοποίησαν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Αρχής γενόμενης από την νίκη επί της Δανίας πέτυχε ένα σερί 5 συνεχόμενων νικών (Δανία, Ισλανδία δις, Νορβηγία και Κύπρος).

Η ήττα την τελευταία αγωνιστική στη Δανία με 2-1 έστειλε την Πορτογαλία στα play-off επιβραβεύοντας την τακτική ωριμότητα που επέδειξαν οι Σκανδιναβοί στην προκριματική φάση.

Το ματς κλειδί: Η Πορτογαλία αντιμετώπισε την Βοσνία στα play-off. Η ποδοσφαιρική πιάτσα μετά το 0-0 της Βοσνίας ήταν έτοιμη για μία... βόμβα μεγατόνων, αφού η αγωνιστική αστάθεια των Πορτογάλων έδειχνε ικανή για να τους αφήσει εκτός της τελικής φάσης της διοργάνωσης.

Στις 15 Νοεμβρίου του 2011 στο Ντα Λουζ η Πορτογαλία έδειξε ότι... αν θέλει μπορεί. Η επιθετική τριπλέτα των Νάνι,Ρονάλντο, Πόστιγκα έβγαζε φωτιές και το τελικό 6-2 ήρθε να θυμίσει σε όλους τις πραγματικές δυνατότητες των Πορτογάλων παικτών.


Τακτική
Η ανθρωπογεωγραφία του ρόστερ των Πορτογάλων δεν αφήνει πολλά περιθώρια τακτικών επιλογών. Το επιθετικό ποδόσφαιρο αποτελεί μονόδρομο για μία ομάδα που διαθέτει μερικών εκ των κορυφαίων πλάγιων παικτών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο (Ρονάλντο, Νάνι, Κουαρέσμα, Κοεντράο). Η ομάδα στηρίχθηκε σε ένα επιθετικογενές 4-3-3, στο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, το παιχνίδι από τα πλάγια, τις ατομικές ενέργειες των πλάγιων επιθετικών και τις συχνές προωθήσεις των πλάγιων μπακ και κεντρικών χαφ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανασταλτική λειτουργία πέρασε σε δεύτερο πλάνο και στοίχισε βαθμολογικά στην ομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένα παιχνίδια ο μοναδικός κόφτης στο 4-3-3 ήταν ο Μειρέλες... που βγάζει το ψωμί του (κυρίως) ως επιτελικός μέσος στην Τσέλσι.

Παίκτης κλειδί: Ο Ρονάλντο είναι ο μεγάλος σταρ αυτής της ομάδας και το απέδειξε κατά την διάρκεια των προκριματικών. Με 7 γκολ, 3 ασίστ, πολλές κούρσες στα "φτερά" και πληθώρα περίτεχνων ενεργειών ο R7 μας υπενθύμισε γιατί μάχεται με τον Μέσι για τον άτυπο τίτλο του κορυφαίου στον πλανήτη. Παρουσίασε σημάδια ποδοσφαιρικής ωριμότητας, αναλαμβάνοντας ποικίλους τακτικούς ρόλους στο πλάνο της Πορτογαλίας αφήνοντας τον ποδοσφαιρικό του εγωισμό στην άκρη.



Ενδιαφέρον Στατιστικό
Μ.Ο τερμάτων κατά: 1.4
Η Πορτογαλία επέδειξε τη χειρότερη αμυντική επίδοση από τις ομάδες που προκρίθηκαν στα τελικά. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί είδηση αν αναλογιστεί κανείς την ποιότητα των Πέπε, Άλβες, Καρβάλιο, Κοεντράο που φιγουράρουν στην αμυντική τετράδα. Είναι προφανές ότι η αλόγιστη επιθετικότητα/τακτική αφέλεια στοίχισε πολύ στους Πορτογάλους που υποτίμησαν αντιπάλους και υπερεκτίμησαν τις ατομικές του δυνατότητες.


Συμπέρασμα
Τέλος καλό όλα καλά για την Πορτογαλία που... καρδιοχτύπησε για να εξασφαλίσει την πρόκριση της στα τελικά της διοργάνωσης. Με βάση τα ονόματα της ομάδας είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Τα ονόματα όμως δεν παίζουν από μόνα τους και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο ταξίδι της προκριματικής φάσης.