1

Τώρα η σχεδίαση της καθημερινής προπόνησης ηλεκτρονικά για να κρατήσετε αρχείο όλης της χρονιάς στον υπολογιστή σας, είναι πλέον εύκολη με το πολύτιμο αυτό εργαλείο - Τηλ. Επικοινωνίας : Π. Τοκπασίδης: 6989636953

2

Το εγχειρίδιο 50 Ασκήσεις για όλες τις Aγωνιστικές Καταστάσεις είναι πλέον έτοιμο και προσφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε έκδοση flash. Πληροφορίες στο email: ptokpa@teihal.gr

Καλώς ήρθατε στο....

7 Ιουν 2012

Εθνική Αγγλίας - Euro 2012

 
Μια ομάδα που ξεκινά συνήθως τις διεθνείς διοργανώσεις ως φαβορί, αλλά δεν έχει καταφέρει ποτέ να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Με 7 συμμετοχές σε Euro, τα “λιοντάρια” έχουν φτάσει μέχρι τους ημιτελικούς το 1996 και έχουν κατακτήσει την τρίτη θέση το 1968.

Ο εφιάλτης της διαδικασίας των πέναλτι στερεί από τους εγωκεντρικούς Βρετανούς περαιτέρω διάκριση στη διοργάνωση, μια κατάρα που τους κυνηγά εδώ και πολλές δεκαετίες.

Αξιοσημείωτο είναι το... ισορροπημένο ρεκόρ στην διοργάνωση με 7 νίκες, 7 ισοπαλίες και 9 ήττες σε 23 παιχνίδια και 31-28 τέρματα: ένας απολογισμός που δεν ταιριάζει στην ποδοσφαιρική κουλτούρα των Βρετανών, αλλά αποτελεί τη σκληρή πραγματικότητα που πικραίνει τους φιλάθλους στο νησί.

Τακτική ανάλυση

Η αμυντικογενής προσέγγιση του Καπέλο αναμένεται να υιοθετηθεί και από τον Ρόι Χότζσον. Η πρόσληψη του την “τελευταία στιγμή” αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επιτυχία της ομάδας καθώς είναι δύσκολο να βρει χημεία και να κρατήσει τις ισορροπίες σε ένα αγωνιστικό σύνολο που αποτελείται από ετερόκλητους χαρακτήρες. 

 Σημαντικό ρόλο στη απόδοση της Αγγλίας θα παίξει η ανασταλτική λειτουργία της μεσαίας γραμμής και η ατομική απόδοση των «θεωρητικών εξτρέμ» στο αναμενόμενο 4-2-3-1. Η απουσία του Γουέιν Ρούνεϊ στα δύο πρώτα παιχνίδια σε συνδυασμό με τη συμμετοχή τεσσάρων επιθετικών (με ένα από αυτούς τον θηριώδη Κάρολ) στην αποστολή δείχνει ότι ο Χότζσον θα προτιμήσει σχήμα με έναν επιθετικό και θα εφαρμόσει το κλασσικό Αγγλικό four four two μόνο σε περίπτωση που… στριμωχτεί στο τρίτο παιχνίδι των ομίλων.


Παίκτης κλειδί
Ο μεγάλος απόντας των δύο πρώτων αγωνιστικών είναι αυτός που με την εμπειρία και την ποιότητα του μπορεί να δώσει το επιπλέον όπλο στα χέρια του Χότζσον. Αγωνιζόμενος στην κορφή της επίθεσης, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την εκρηκτικότητα και τα καλά του τελειώματα. Επιπλέον, η μεγάλη πια εμπειρία του Ρούνεϊ συνδυαζόμενη με την ισορροπία που διέπει τον χαρακτήρα του, επιτρέπουν στον Χότζσον να του φορτώσει τη... στάμπα του σταρ, χωρίς τους γνωστούς Αγγλικούς κινδύνους των media. Αρκεί η ομάδα να προκριθεί από τη φάση των ομίλων.


Συμπέρασμα
Η Αγγλία είναι μια ομάδα καταδικασμένη να κουβαλάει τον τίτλο φαβορί αλλά με πολύ περίεργη ψυχοσύνθεση. Φαντάζει δύσκολο να προκριθεί από τον Όμιλο κυρίως λόγω της απουσίας του Ρούνει και της παραδοσιακά ιδιαίτερης ψυχολογίας των ποδοσφαιριστών της που δέχονται έντονη κριτική και πίεση από τα βρετανικά tabloids. Εφόσον καταφέρει να ξεπεράσει τον σκόπελο των τριών πρώτων παιχνιδιών και ο επιθετικός της Γιουνάιτεντ ενσωματωθεί πλήρως, θα συγκαταλεχθεί στις «επικίνδυνες» ομάδες για να «κάνουν την έκπληξη».

--- Ακολουθεί η ανάλυση της πορείας της Αγγλίας προς το EURO 2012 ---

Η Εθνική Αγγλίας, μια απ’ τις πιο κυκλοθυμικές και απρόβλεπτες ομάδες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Οι εραστές του αθλήματος την ονειρεύονται Παγκόσμια Πρωταθλήτρια σε κάθε μουντιάλ. Προκρίθηκε σχετικά εύκολα από ένα όμιλο 5 ομάδων.

Το ποδόσφαιρο που απέδωσε ήταν ασταθές αλλά πάντα με τη σφραγίδα Καπέλο. Βάσισε την ομάδα στην ορθή αμυντική λειτουργία και δικαιώθηκε έστω κι αν δεν κατάφερε να πείσει το απαιτητικό βρετανικό κοινό.

Η πορεία προς το EURO 2012
Προερχόμενη από τον όμιλο G των προκριματικών (όμιλος 5 ομάδων) , οι αντίπαλοι που είχε να αντιμετωπίσει κρίθηκαν μάλλον βατοί για την ποιότητα των Άγγλων. Τα παιχνίδια παρουσίασαν μέτριο βαθμό δυσκολίας και κατά της διάρκεια της προκριματικής φάσης παρουσίασε σύνολο που δεν απειλήθηκε ιδιαιτέρως από τους αντιπάλους της.

Οι δύο πρώτες νίκες ήρθαν εμφατικά με 4-0 και 3-1 (σε Βούλγαρους και Ελβετούς αντίστοιχα) αλλά με την είσοδο του 2011 η Αγγλία άρχισε να παρουσιάζει σημάδια αστάθειας στο παιχνίδι της. Ωστόσο η ποιότητα των παικτών του Καπέλο δεν άφησε πολλά περιθώρια για αμφισβήτηση.


Τακτική
Διάταξη με δύο επιθετικούς χρησιμοποιήθηκε μόνο στα τρία πρώτα παιχνίδια από τον Ιταλό κόουτς. Το 4-2-3-1 είναι το πιο προσφιλές στα προκριματικά, το οποίο εξελίχτηκε μέσα απ’ τα ματς και κατέληξε με το Γουέιν Ρούνεϊ να κινείται στην κορυφή της επίθεσης και τους Γουόλκοτ, Ντάουνινγκ και Γιάνκγκ να τον πλαισιώνουν.

Στο τελευταίο ματς των προκριματικών με το Μαυροβούνιο ήταν η πρώτη φορά που ο Ρούνεϊ χρησιμοποιήθηκε σε θέση 10 πίσω από τον Μπεντ (Ο Ρούνεϊ αποβλήθηκε στο συγκεκριμένο ματς).Βασική αρχή του Ιταλού κόουτς: Τα δύο αμυντικά χαφ.

Παίκτης κλειδί: Στυλοβάτης της ομάδας ο χιλιομετροφάγος Γουέιν Ρούνεϊ με 7 συμμετοχές και 3γκολ/3ασίστ. Χαρακτηριστικό του πολυμορφικού επιθετικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η συμμετοχή του στην καταστροφή του παιχνιδιού με 10 φάουλ.


 


Ενδιαφέρον στατιστικό
Έντονο ενδιαφέρον που επιβεβαιώνει το “δόγμα Καπέλο” είναι οι τελικές προσπάθειες που πραγματοποίησε η εθνική Αγγλίας στα προκριματικά, αφού ο μέσος όρος των 4,75 τελικών προσπαθειών κρίνεται πολύ χαμηλός για ομάδα τόσο μεγάλου βεληνεκούς.



Συμπέρασμα
Η ποιότητα της ομάδας δεν αμφισβητείται. Η προσέγγιση που έκανε στα παιχνίδια της Αγγλίας ο Καπέλο δημιούργησαν πολλά ερωτηματικά για τα αποτελέσματα που επέφερε στην τελική φάση. Η σχετικά εύκολη πρόκριση από την προκριματική φάση και η ποιότητα των παικτών, έρχεται σε αντίθεση με την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά παρουσιάζει διαχρονικά, η οποία προκύπτει απ την υστερία του Αγγλικού λαού για την εθνική τους ομάδα.