1

Τώρα η σχεδίαση της καθημερινής προπόνησης ηλεκτρονικά για να κρατήσετε αρχείο όλης της χρονιάς στον υπολογιστή σας, είναι πλέον εύκολη με το πολύτιμο αυτό εργαλείο - Τηλ. Επικοινωνίας : Π. Τοκπασίδης: 6989636953

2

Το εγχειρίδιο 50 Ασκήσεις για όλες τις Aγωνιστικές Καταστάσεις είναι πλέον έτοιμο και προσφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε έκδοση flash. Πληροφορίες στο email: ptokpa@teihal.gr

Καλώς ήρθατε στο....

7 Ιουν 2012

Εθνική Δανίας - Euro 2012

Όπως και η Εθνική μας ομάδα, έτσι κι η Εθνική Δανίας έχει μία... σοκαριστική κατάκτηση του τροπαίου το 1992 αποτελώντας την δεύτερη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του θεσμού μετά το 2004.

Οι "Βίκινγκς" μετρούν 7 συμμετοχές σε τελική φάση χωρίς όμως να έχουν να επιδείξουν σημαντικές πορείες και επιτυχίες πλην της κατάκτησης του τροπαίου το 1992. Σε 24 αγώνες στην διοργάνωση ιστορικά οι συμπαθείς βορειοευρωπαίοι μετρούν ρεκόρ 6-6-12 με συντελεστή τερμάτων (-12) 26 υπέρ και 38 κατά.

Τακτική ανάλυση
Ο Μάρτεν Όλσεν είναι ένας πολύπειρος τεχνικός και γνωρίζει πολύ καλά τις δυνατότητες του ρόστερ του και ως εκ τούτου δεν θα πάρει σημαντικά αγωνιστικά ρίσκα αν θέλει να διατηρεί η ομάδα του ελπίδες πρόκρισης έως την τελευταία αγωνιστική σε έναν όμιλο... φωτιά.

Είναι δεδομένο ότι η τακτική προσέγγιση της Δανίας θα στηριχθεί στις αντεπιθέσεις από τα φτερά… εκεί που η ταχύτητα του Ρόμενταλ μπορεί να κάνει την διαφορά. Ο Έρικσεν αναμένεται να επωμιστεί όλη την δημιουργική διαδικασία της ομάδας με στόχο, είτε την τροφοδότηση των ακραίων επιθετικών στον χώρο, είτε τις συνεργασίες με τον προωθημένο επιθετικό του 4-2-3-1.



Όπως είναι λογικό, το τακτικό βάρος θα πέσει στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας. Οι Δανοί πολύ δύσκολα θα πάρουν αγωνιστικά ρίσκα. Λογικά ο Όλσεν θα παρατάξει την ομάδα του βαθιά στο γήπεδο, θα επιδιώξει τις κοντινές αποστάσεις μεταξύ των μεσοαμυντικών ζωνών και δώσει εντολή στους ακραίους χαφ να ντουμπλάρουν τα αμυντικογενή μπακ. Η Δανία θα αμυνθεί με αρκετούς παίκτες πίσω από την μπάλα και θα παγώσει τον ρυθμό με αρκετά φάουλ - έτσι κι αλλιώς οι υψηλόδωμοι αμυντικοί της ομάδας αποτελούν εγγύηση στις στημένες μπάλες και επιτρέπουν στον Όλσεν να πάρει μικρά ρίσκα αναφορικά με την εν λόγω προσέγγιση. Οι κόφτες πολύ δύσκολα θα αφήσουν την θέση τους και η πίεση θα εντείνεται από το κέντρο του γηπέδου και πίσω.



Παίκτης κλειδί
Ο Κρίστιαν Έρικσεν του Άγιαξ, λογικά θα αποτελέσει βαρόμετρο της ομαδικής απόδοσης των "βίκινγς". Ο νεαρός σταρ του Αίαντα είναι ότι πιο ποιοτικό έχει να επιδείξει μία ομάδα που στερείται τεχνικής και ταλέντου και θα αναλάβει εξ'ολοκλήρου το δημιουργικό κομμάτι της ομάδας. Σαφώς το έργο του δεν θα είναι εύκολο, όμως οι εμφανίσεις του στο Τσάμπιονς Λιγκ της φετινής περιόδου έδειξαν ότι διαθέτει τέχνη και πλαστικότητα στις κινήσεις ώστε να αντεπεξέλθει επιτυχώς σε προσαρμοσμένες άμυνες υψηλού επιπέδου.


Συμπέρασμα
Μία απλή ματιά στον όμιλο αρκεί να καταδείξει το δύσκολο έργο της ομάδα του Όλσεν. Απέναντι σε ομάδες παγκόσμιας κλάσης όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία μία ομάδα που έχει ως σταρ τον Ντένις Ρόμενταλ δεν μπορεί να τρέφει πολλές ελπίδες διάκρισης. Παρά την συνεπέστατη αγωνιστική παρουσία των "βίκινγκ" στην προκριματική φάση, πολύ δύσκολα η παρέα του Ντένις του "τρομερού" θα πάρει κάτι παραπάνω από τον βαθμό της ισοπαλίας στον όμιλο.

Εκτίμηση: Να αποκλειστεί στους ομίλους



--- Ακολουθεί η ανάλυση της πορείας της Δανίας προς το EURO 2012 --- 

Η Εθνική Δανίας, οι γνωστοί ως “Βίκινγκς” έκαναν ακόμα μία αθόρυβη αλλά επιτυχημένη πορεία στην προκριματική διαδικασία. Το γεγονός ότι κατέκτησαν την 1η θέση στέλνοντας τους Πορτογάλους στα play-off αρκεί από μόνο του για να υπερτονίσει την υποδειγματική αγωνιστική συμπεριφορά τους, με έμφαση στην ομαδικότητα.

Η ομάδα του πολύπειρου Μόρτεν Όλσεν ήξερε τι ήθελε στο γήπεδο και τον τρόπο να το κατακτήσει. Η Δανία αποτελεί μία διαχρονική ποδοσφαιρική σταθερά, έστω κι αν δεν ενθουσιάζει με τις τεχνικές της αρετές.

Η πορεία προς το EURO 2012
Η πορεία προς την κορυφή ξεκίνησε με δύσκολο και επεισοδιακό τρόπο, καθώς χρειάστηκαν 91 λεπτά ώστε να κάμψουν την αντίσταση των Ισλανδών μέσα στο Πάρκεν της Κοπεγχάγης. Η ήττα από την Πορτογαλία ήταν... μέσα στο πρόγραμμα και δεν επηρέασε ψυχολογικά την ομάδα που συνέχισε με εύκολη νίκη επί της Κύπρου με 2-0 αλλά και με θετικό αποτέλεσμα μέσα στην Νορβηγία.

Ακολούθησαν 3 σερί νίκες επί Ισλανδίας-Κύπρου-Νορβηγίας για να καταλήξουμε στον "τελικό" της τελευταίας αγωνιστικής απέναντι στην Πορτογαλία, που έμελλε να σφραγίσει και την μεγάλη πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης.










Ματς κλειδί: Δε χωρά αμφιβολία πως η 11η Οκτωβρίου 2011 ήταν η ξεχωριστή μέρα για την εθνική Δανίας. Το τελικό 2-1 επί της Πορτογαλίας γέμισε χαρά στους 40.000 Δανούς που γέμισαν το Πάρκεν της Κοπεγχάγης και έδωσαν την απευθείας πρόκριση στην ομάδα, αφήνοντας τον Ρονάλντο και την παρέα του στα play-off.


Τακτική
Ο Όλσεν παρουσίασε ένα ισορροπημένο αγωνιστικό σύνολο που βασίστηκε στη σωστή ανασταλτική λειτουργία και τη διενέργεια αντεπιθέσεων από τις πτέρυγες. Το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα 4-2-3-1 μειωμένου αγωνιστικού βάθους και πολύ συγκεκριμένων ατομικών τακτικών ρόλων.


Το αμυντικό κομμάτι της ομάδας το επωμίστηκαν οι 4 αμυντικοί και οι δύο αμυντικοί μέσοι, ενώ οι 3 χαφ κι ο μοναδικός επιθετικός ανέλαβαν την επιθετική λειτουργία. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στα στημένα όπου οι Δανοί παρουσιάζονται εξαιρετικά διαχρονικά επικίνδυνοι.

Παίκτης κλειδί: Ο Ντένις Ρόμενταλ αποτέλεσε για ακόμα μία φορά τον ακρογωνιαίο λίθο της αγωνιστικής συμπεριφοράς των Δανών. Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού αποτελεί τον κύριο εκφραστή των αντεπιθέσεων της ομάδας εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα αλλά και την εμπειρία του. Με 3 γκολ (όσα κι ο Μπέντνερ) αλλά και 5 ασίστ ο Ρόμενταλ αποτέλεσε ότι ποιοτικότερο για τη δημιουργική/επιθετική λειτουργία της ομάδας του, χωρίς όμως να παραμελεί και τα ανασταλτικά του καθήκοντα προσφέροντας βοήθειες στο δεξί μπακ.

Το παιχνίδι Δανία-Πορτογαλία είναι χαρακτηριστικό του πολυδιάστατου ρόλου του "τρομερού" Ντένις αφού οι δικές του βοήθειες στον Γιάκομπσεν ήταν αυτές που δεν επέτρεψαν τη... φονική δράση του Ρονάλντο στο αριστερό άκρο.


Ενδιαφέρον στατιστικό
Κόρνερ υπέρ: 4,75

Η Δανία κατά τη διάρκεια των προκριματικών κέρδιζε, μόλις, 4,75 κόρνερ ανά αγώνα. Μόνο το ΈΙΡΕ είχε να επιδείξει μικρότερο νούμερο σε αυτή την κατηγορία (3.50). Το εν λόγω χαρακτηριστικό επιβεβαιώνει τις ελάχιστες προωθήσεις που επιχειρούν οι συντηρητικοί πλάγιοι μπακ της ομάδας αλλά και την γενικότερη έλλειψη επιθετικότητας (αρέσκονται σε αντεπιθέσεις).

Ως γνωστόν, τα κόρνερ κερδίζονται από ομάδες που επιχειρούν πολλές επιθέσεις και αναπτύσσονται κυρίως από τα πλάγια, ως προστάζει η θεωρία του επιθετικού ποδοσφαίρου. Παρά τα ελάχιστα κόρνερ που κερδίζουν οι Δανοί, η αποτελεσματικότητα του στα στημένα παραμένει εξαιρετική.

Συμπέρασμα
Η Δανία είναι μία... τίμια ποδοσφαιρική ομάδα και το απέδειξε στην προκριματική φάση. Ο πολύπειρος Όλσεν κατάφερε να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των αρκετά συγκεκριμένων αγωνιστικών πλεονεκτημάτων των παικτών του αλλά και να μειώσει την εμφάνιση των αδυναμιών τους. Με βάση ένα συντηρητικό αλλά άρτια δομημένο τακτικό πλάνο η Δανία μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την υπεροψία των Πορτογάλων και να κατακτήσει την 1η θέση σε έναν αρκετά δύσκολο όμιλο.