1

Τώρα η σχεδίαση της καθημερινής προπόνησης ηλεκτρονικά για να κρατήσετε αρχείο όλης της χρονιάς στον υπολογιστή σας, είναι πλέον εύκολη με το πολύτιμο αυτό εργαλείο - Τηλ. Επικοινωνίας : Π. Τοκπασίδης: 6989636953

2

Το εγχειρίδιο 50 Ασκήσεις για όλες τις Aγωνιστικές Καταστάσεις είναι πλέον έτοιμο και προσφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε έκδοση flash. Πληροφορίες στο email: ptokpa@teihal.gr

Καλώς ήρθατε στο....

7 Ιουν 2012

Εθνική Ρωσίας - Euro 2012

Η Ρώσικη "αρκούδα" δικαίως θεωρείται από ειδικούς αναλυτές, φιλάθλους και μπουκ το φαβορί του ομίλου της Εθνικής μας. Η Εθνική Ρωσίας διαθέτει βαριά ιστορία στον θεσμό με 9 συμμετοχές, μία κατάκτηση του τροπαίου το 1960 αλλά και τρεις δεύτερες θέσεις.

Το ρεκόρ της στην διοργάνωση είναι 11-5-11, με συντελεστή τερμάτων 31-36. Ο Άντβοκατ διαθέτει πλήρες, ποιοτικό και ισορροπημένο ρόστερ κάτι που ήταν εμφανές και στην προκριματική διαδικασία όπου η
Εθνική Ρωσίας κατέκτησε την 1η θέση του ομίλου της με σχετική άνεση.

Τακτική ανάλυση
Η Ρωσία είναι μία πολύ ισορροπημένη τακτικά ομάδα με τους παίκτες της να εκτελούν πολύ συγκεκριμένους ρόλους μέσα στο γήπεδο. Οι περισσότεροι ενδεκαδάτοι αρέσκονται σε συντηρητικό παιχνίδι και μόνο οι "σταρ" Αρσάβιν και Τζαγκόεφ αναλαμβάνουν ελευθερίες κινήσεων και αγωνιστικά ρίσκα. Η ανασταλτική λειτουργία της ομάδας θα αποτελέσει τον κύριο αγωνιστικό άξονα των Ρώσων, που όμως δεν στερούνται επιθετικού ταλέντου... κάθε άλλο.

Η ανασταλτική λειτουργία της ομάδα του Άντβοκατ αναμένεται να βασιστεί στο αγωνιστικό βάθος και την συνοχή των μεσοαμυντικών γραμμών. Η τριάδα των κεντρικών χαφ έχει κύριο μέλημα την αναχαίτιση των αντιπάλων παρά την επιθετική ανάπτυξη. Η μορφολογία του ρόστερ δεν επιτρέπει επιθετικό, φαντεζί ποδόσφαιρο. Οι Ρώσοι θα παίξουν σκληρή άμυνα, θα πιέσουν αφόρητα τους αντιπάλους από το κέντρο και πίσω, θα κάνουν πολλά φάουλ και θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τον ρυθμό.


Στην επίθεση το πλάνο είναι αρκετά συγκεκριμένο: ανάπτυξη από τα πλάγια με προωθήσεις των πλάγιων μπακ, άμεση τροφοδότηση των Αρσάβιν, Τζαγκόεφ και τροφοδότηση του μοναδικού επιθετικού είτε από τα εξτρέμ, είτε από τον άξονα. Τα χαρακτηριστικά του μοναδικού επιθετικού θα είναι αυτά που θα καθορίζουν και τον τρόπο ανάπτυξης της ομάδας στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου: σέντρες από τα μπακ στο κεφάλι του Προγκρέμνιακ είτε μπαλιές στον χώρο από τους εξτρέμ για τον ευκίνητο Κερζάκοφ.
 

Παίκτης κλειδί
Οι μεγάλες διοργανώσεις είναι για τους μεγάλους παίκτες και ο Αρσάβιν είναι ότι... μεγαλύτερο διαθέτει η Ρωσία. Ο "σταρ" της Άρσεναλ (δανεικός στην Ζενίτ) μπορεί να αλλάξει την ροή μίας αναμέτρησης με τις εμπνεύσεις και εκτελέσεις του. Διαθέτοντας δημιουργικές και εκτελεστικές ικανότητες αλλά και ευχέρεια να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της επίθεσης ο Αρσάβιν θα αποτελέσει βαρόμετρο των επιθετικών ενεργειών μίας ομάδας που αρέσκεται στο να αμύνεται παρά να επιτίθεται.


Συμπέρασμα
Η δυναμική και ποιότητα του ρόστερ της Ρωσίας σε συνδυασμό με τις αγωνιστικές δυνατότητες των αντιπάλων του Α' ομίλου καθιστούν την ομάδα του Άντβοκατ φαβορί για την πρόκριση και την 1η θέση... μία πρόκριση που πιθανότατα θα την φέρει αντιμέτωπη με κάποιο "θηρίο" (Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία) του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στην φάση των 8'.


--- Ακολουθεί η ανάλυση της πορείας της Ρωσίας προς το EURO 2012 ---

Η Εθνική Ρωσίας επιβεβαίωσε την αγωνιστική της ποιότητα στην διάρκεια της προκριματικής φάσης. Ο όμιλος της δεν... τρόμαζε, όμως είχε αρκετές αναμετρήσεις υψηλού βαθμού δυσκολίας απέναντι σε ομάδες που παρουσιάστηκαν καλύτερες από ότι ανέμεναν οι ποδοσφαιρικοί αναλυτές (Αρμενία, Σλοβακία).

Εν τέλει η προκριματική κούρσα εξελίχθηκε σε έναν αγώνα μεταξύ της Ρωσίας και των Ιρλανδών με τους Ρώσους να τερματίζουν 1οι, κυρίως, γιατί πήραν 4 βαθμούς στις αναμετρήσεις με το ΕΙΡΕ.

Η πορεία προς το EURO 2012
Ξεκίνησε με νίκη απέναντι στην Ανδόρα όπως ήταν λογικό, αλλά η ήττα από την Σλοβακία με 1-0 περιέπλεξε την κατάσταση στον όμιλο. Οι νίκες επί της Ιρλανδίας και Σκοπίων αποκατέστησαν την βαθμολογική θέση της Ρωσίας στον όμιλο δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες αναφορικά για την πρόκριση με βάση το επερχόμενο βατό πρόγραμμα.

Στα τελευταία 6 παιχνίδια, η Ρωσία δέχθηκε μόλις 1 τέρμα κάτι που ήταν αρκετό να της δώσει την πρόκριση, παρά τα δύο 0-0 με Ιρλανδία και Αρμενία.

 
Το ματς κλειδί: Το 0-0 στην Ιρλανδία ήταν το αποτέλεσμα που στην ουσία "κλείδωσε" την απευθείας πρόκριση των Ρώσων. Στην έδρα της πιο σημαντικής αντιπάλου των προκριματικών η ομάδα του Άντβοκατ κατάφερε να διατηρήσει το μηδέν στην άμυνα, να πάρει τον βαθμό της ισοπαλίας και να ταξιδέψει στην έδρα της πολύ επικίνδυνης Σλοβακίας χωρίς βαθμολογικό άγχος.

Η τακτική
Η "αρκούδα" βασίστηκε στην εξαιρετική ομαδική ανασταλτική λειτουργία. Η σωματοδομή των παικτών μπορεί από μόνη της να δικαιολογήσει τον σκληροτράχηλο χαρακτήρα της. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς την ατομική ποιότητα στην επιθετική τριάδα του 4-3-3 μπορεί να δικαιολογήσει εν πολλοίς την πρωτιά στον προκριματικό όμιλο. Η Ρωσία βασίστηκε στον έλεγχο του ρυθμού, την συνοχή των μεσοαμυντικών γραμμών, στην ανασταλτική λειτουργία και το επιθετικό ατομικό ταλέντο των Αρσάβιν, Τζαγκόεφ, Παβλουτσένκο, Κερζάκοφ. Οι αξιόμαχοι αντίπαλοι της δεν μπόρεσαν να την απειλήσουν επιθετικά και μοιραία η πρόκριση κατακτήθηκε χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις.

Ο παίκτης κλειδί: Ο Ντζακόεφ ξεχώρισε με τις επιθετικές αλλά και δημιουργικές του επιδόσεις στην προκριματική φάση. Σε ρόλο δεξιού χαφ/εξτρέμ όχι απλά αποτέλεσε το αντίβαρο του Αρσάβιν από τα αριστερά, αλλά μονοπώλησε το ενδιαφέρον με 4 γκολ, 1 ασίστ και εξαιρετικές εμφανίσεις στα 8 παιχνίδια που αγωνίστηκε.


Ενδιαφέρον Στατιστικό
Μ.Ο φάουλ κατά: 14.7
Είναι μία ομάδα που βασίζεται στον έλεγχο του ρυθμού και την ανασταλτική λειτουργία. Τα φάουλ μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξαιρετικά σε αυτή την κατεύθυνση - ειδικότερα για αργές ομάδες όπως οι Ρώσοι: παγώνουν το ρυθμό, επιτρέπουν την (όσο το δυνατόν) καλύτερη οργάνωση της άμυνας και την αποφυγή αντεπιθέσεων από τον αντίπαλο. Η Ρωσία έκανε τα περισσότερα φάουλ/αγώνα στην προκριματική φάση ενώ δέχθηκε 19 κίτρινες κάρτες. Παρά όλα αυτά τα φάουλ αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα στην άρτια εκτέλεση του τακτικού πλάνου.


Συμπέρασμα
Η Ρωσία κατέκτησε δίκαια την 1η θέση σε έναν όμιλο που ήταν αρκετά δύσκολος. Η ομάδα του Άντβοκατ δεν παρέκκλινε του τακτικού της πλάνου, παρουσίασε πολύ καλή αμυντική λειτουργία, εκμεταλλεύτηκε το επιθετικό ταλέντο συγκεκριμένων παικτών της και έδειξε σημάδια αγωνιστικής σταθερότητας.