1

Τώρα η σχεδίαση της καθημερινής προπόνησης ηλεκτρονικά για να κρατήσετε αρχείο όλης της χρονιάς στον υπολογιστή σας, είναι πλέον εύκολη με το πολύτιμο αυτό εργαλείο - Τηλ. Επικοινωνίας : Π. Τοκπασίδης: 6989636953

2

Το εγχειρίδιο 50 Ασκήσεις για όλες τις Aγωνιστικές Καταστάσεις είναι πλέον έτοιμο και προσφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε έκδοση flash. Πληροφορίες στο email: ptokpa@teihal.gr

Καλώς ήρθατε στο....

7 Ιουν 2012

Εθνική Γαλλίας - Euro 2012



Επτά συμμετοχές, δύο κατακτήσεις (1984 και 2000) και μία τέταρτη θέση έχουν να επιδείξουν οι “τρικολόρ”, που χαρακτηρίζονται συνεπείς στις τελικές φάσεις των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Το ρεκόρ 14-7-7 σε 28 αγώνες στην ιστορία της διοργάνωσης είναι εντυπωσιακό και αποτυπώνει το «διαχρονικό μέταλλο» των Γάλλων. Οι κατακτήσεις των Euro συνδέονται με την ύπαρξη ενός super star στο roster (Πλατινί- Ζιντάν) και ως εκ τούτου η απουσία ενός παίκτη-ορχήστρα στη φετινή ομάδα καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την πορεία προς τον τελικό. Η Γαλλία είναι μία ομάδα που παραδοσιακά αντιμετωπίζει την διοργάνωση με επιθετικές τάσεις κάτιπου ενισχυεί και ο θετικότατος συντελεστής τερμάτων διαχρονικά στις τελικές φάσεις με 46 γκολ υπερ και 34 κατά.

Τακτική ανάλυση
Ο Λοράν Μπλαν αναμένεται να παρατάξει σύστημα 4-2-3-1, καθώς βασίζει το επιθετικό του πλάνο στη... ισορροπία των αγωνιστικών γραμμών που προσφέρει το εν λόγω σύστημα. Ακρογωνιαίος λίθος της ανασταλτικής λειτουργίας του άξονα θα είναι ο αμυντικός μέσος Γιαν Μ’Βιλά, ο οποίος θα αποτελέσει “σημείο αναφοράς” και θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αποτελεσματική αναχαίτιση των αντιπάλων. Επιπλέον, η αδιαμφισβήτητη ποιότητα των Μπενζεμά, Ριμπερί, Νασρί και Μαλουντά προσφέρει ελπίδα για θεαματική επιθετική ανάπτυξη, εφόσον ο Μπλαν προσαρμόσει την τακτική του προσέγγιση στις ικανότητες των παικτών (και όχι το αντίστροφο). Η ατομική απόδοση και η χημεία που θα επιδείξουν οι τρικολόρ θα παίξουν τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην πορεία τους στη διοργάνωση.


 
 Οι ατομικές ενέργειες του Ριμπερί (κυρίως) θα προσδώσουν μια τυπική Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική προσέγγιση στη Γαλλία, αφού τέτοιου είδους ποδόσφαιρό θέλει να παίξει ο Μπλαν. Επιπλέον ο Σαμίρ Νασρί θα έχει ρόλο οργανωτή για την ομάδα του κουβαλώντας όμως την βαριά κληρονομιά των τεράστιων Πλατινί και Ζιζού. Τέλος, ο δαιμόνιος Ζιρού της πρωταθλήτριας Μονπελιέ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο από τον πάγκο αφού βρίσκεται σε εκπληκτικό... φεγγάρι, κάτι που αποδεικνύουν τα ουκ ολίγα 21 τέρματα που πέτυχε στο φατινό Σαμπιονά συμβάλλοντας τα μέγιστα σε μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές εκπλήξεις στο διασυλογικό ποδόσφαιρο. 


Παίκτης κλειδί
Αναμφισβήτητα ο Ριμπερί θα παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο για τους Γάλλους. Η καλή του σεζόν επιτρέπει στον Μπλαν να ελπίζει σε συνέχιση της απόδοσης του, κάτι που τόσο πολύ έλειψε στην προκριματική φάση. Όσο ο Ριμπερί “τραβάει”, τόσο η Γαλλία θα προχωρά και τόσο δεν θα αγχώνεται ο Νασρί, που δυστυχώς για αυτόν έχει επωμιστεί τον βαρύ ρόλο του “10” στη φετινή Γαλλία. Ρόλο που κουβαλά τεράστια ποδοσφαιρική κληρονομιά και δίνει τίτλους στους “τρικολόρ”.


Συμπέρασμα
Ένα απ’ τα… δυνατά αουτσάιντερ της διοργάνωσης αφού η εξαιρετική ποιότητα συγκεκριμένων παικτών αλλά και αυτή του προπονητή μπορεί να ωθήσουν την Γαλλία σε υωηλές πτήσεις. Όπως και στη περίπτωση των Άγγλων, η διαδικασία των ομίλων κρύβει δύσκολα παιχνίδια και πονοκεφαλιάζει πρόωρα τον Μπλαν.

Εκτίμηση: Να αποκλειστεί στους "8"


--- Ακολουθεί η ανάλυση της πορείας της Γαλλίας προς το EURO 2012 --- 

Με… την ψυχή στο στόμα και από όμιλο φωτιά ήρθε η πρόκριση για την Εθνική Γαλλίας. Το σύνολο του Λοράν Μπλαν δεν έπεισε με την απόδοσή του.

Τα ονόματα της ομάδας μπορεί να φαίνονται “βαριά” αλλά οι Γάλλοι δεν κατάφερα να βρουν ρυθμό και να αποδώσουν τα αναμενόμενα. Κυρίως αντίπαλος τους στα προκριματικά η Βοσνία Ερζεγοβίνη που διεκδίκησε την πρόκριση μέχρι την τελευταία αγωνιστική.

Η πορεία προς το EURO 2012
Επειδή η… κακή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται, η πρώτη αγωνιστική αφύπνισε για τα καλά τους Γάλλους. Η ήττα στο Stade de France από τη Λευκορωσία αφύπνισε το συγκρότημα του Μπλαν που έκανε στη συνέχεια τέσσερις σερί νίκες.

Ωστόσο, το ποδόσφαιρο των Γάλλων δεν άρεσε τους φίλους της ομάδας παρά το γεγονός ότι η χαμηλή ποιότητα των αντιπάλων έκρυβε επιμελώς τα αγωνιστικά προβλήματα.

Μετά την 5η αγωνιστική η Γαλλία δεν μπορούσε να σταθεροποιήσει την απόδοσή της με αποτέλεσμα να καταφέρει να προκριθεί στην τελευταία αγωνιστική.

Ματς κλειδί: Αναμφισβήτητα το τελευταίο παιχνίδι στο Παρίσι ήταν αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων. Ντέρμπι πρωτοπόρων και τελευταία αγωνιστική με τους Βόσνιους να φεύγουν με… το κεφάλι κάτω μετά από γκολ του Νασρί 12 λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης.

Το τελικό 1-1 έδωσε την πρόκριση στους Γάλλους, δεν έδωσε όμως διαπιστευτήρια μεγάλης ομάδας.


Τακτική
Ο Λοράν Μπλαν θυμίζει σε πολλά τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Το ποδόσφαιρο που προσπάθησε να παίξει βασίστηκε στη συνοχή των γραμμών και το τρέξιμο. Το 4-4-2 και η επιθετική προσέγγιση που οραματιζόταν πήγαν… περίπατο μετά το 0-1 από την Λευκορωσία.

Η επιθετική δυστοκία και οι πειραματισμοί του Μπλαν (βαθύ rotation) δεν μπόρεσαν να επιτρέψουν στο Γάλλο κόουτς να σταθεροποιήσει διάταξη, προσαρμόζοντας την ομάδα τους τον αντίπαλο. Η Γενικότερη φιλοσοφία του Μπλαν όμως άτονη παρουσία δύο αμυντικών χαφ και οι μικρές αποστάσεις των γραμμών.

Παίκτης κλειδί: Ο Καρίμ Μπενζεμά ήταν το βαρύ πυροβολικό των Γάλλων. Ο επιθετικός της Ρεάλ πέτυχε 3 γκολ και έδωσε 2 τελικές πάσες για γκολ. Η ποιότητα και το ποδοσφαιρικό στυλ του Μπενζεμά ταίριαξαν με την φιλοσοφία του Μπλαν, απελευθερώνοντας των Γάλλο στράικερ.


Ενδιαφέρον Στατιστικό

Ο Μπλαν προσπάθησε να μεταλαμπαδεύσει την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία στους διεθνείς, αλλά η δημιουργία χημείας σε εθνικές ομάδες είναι δύσκολο εγχείρημα (ειδικότερα σε μια ομάδα που ερχόταν από ένα αποτυχημένο μουντιάλ). Χαρακτηριστικό της “έλλειψης επικοινωνίας” των παικτών του Μπλαν ο μέσος όρος των 3,6 οφσάιντ που έβγαιναν οι Γάλλοι επιθετικοί.


Συμπέρασμα
Ο τρόπος με τον οποίο ήρθε πρόκριση επιβεβαιώνει εμφατικά την ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Το φάντασμα του Ζιζού συνεχίζει να πλανάται πάνω απ το Stade de France, και οι τρικολόρ συνεχίζουν να ψάχνουν αγωνιστική ταυτότητα. Δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε πως αν και… ντεφορμέ παραμένει μια παραδοσιακή δύναμη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, έστω και αν ίδρωσε αρκετά για να προκριθεί.