1

Τώρα η σχεδίαση της καθημερινής προπόνησης ηλεκτρονικά για να κρατήσετε αρχείο όλης της χρονιάς στον υπολογιστή σας, είναι πλέον εύκολη με το πολύτιμο αυτό εργαλείο - Τηλ. Επικοινωνίας : Π. Τοκπασίδης: 6989636953

2

Το εγχειρίδιο 50 Ασκήσεις για όλες τις Aγωνιστικές Καταστάσεις είναι πλέον έτοιμο και προσφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε έκδοση flash. Πληροφορίες στο email: ptokpa@teihal.gr

Καλώς ήρθατε στο....

7 Ιουν 2012

Εθνική Ολλανδίας - Euro 2012



Με 8 συμμετοχές στη διοργάνωση, αλλά με μόλις 1 επιτυχημένη συμμετοχή σε τελικό (1988), οι "οράνιε" συγκαταλέγονται στις υπερδυνάμεις... looser του πανευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Όπως σε κάθε διοργάνωση, η Εθνική Ολλανδίας θα παρουσιαστεί στο γήπεδο με στόχο την κατάκτηση της κούπας.

Η ομάδα του Μαρβάικ αδιαμφισβήτητα διαθέτει ποιότητα και ταλέντο ώστε να συγκαταλέγεται μέσα στα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, άλλωστε η Ολλανδία θα βρεθεί στα γήπεδα της Πολωνίας και Ουκρανίας ως η φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στη διοργάνωση μετρά 32 συμμετοχές με ρεκόρ νικών 17-8-7 και διαθέτει τον καλύτερο συντελεστή τερμάτων στην ιστορία του θεσμού (+23) με 55 γκολ υπερ και 32 κατά.

Τακτική Ανάλυση
Οι τακτικές επιλογές του Μαρβάικ στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο έχουν δημιουργήσει ξεκάθαρη εικόνα στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους για το αγωνιστικό ποιόν των "οράνιε". Η Ολλανδία του Μαρβάικ είναι μία ομάδα που έχει κλίση στο επιθετικό ποδόσφαιρο αλλά δεν φοβάται να επιδοθεί σε αμυντικές τακτικές προς χάριν του αποτελέσματος. Στην επίθεση η Ολλανδία θα επιχειρήσει να κοντρολάρει τον ρυθμό με το έντονο passing game στον άξονα και θα δημιουργήσει συνθήκες διενέργειας επιθέσεων από τα πλάγια είτε με κάθετες μπάλες στους ακραίους επιθετικούς, είτε με συχνές προωθήσεις των πλάγιων αμυντικών. 

 Ο μεσοεπιθετικός πίσω από τον φουνταριστό θα αναλάβει τον κύριο δημιουργικό ρόλο στην ομάδα, ενώ ο μοναδικός επιθετικός θα αγωνιστεί για εαυτώ και συμπαίκτες του παίζοντας βαθιά στο γήπεδο. Την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας θα την επωμιστούν κυρίως οι δύο ανασταλτικοί μέσοι που χρησιμοποιεί ο Ολλανδός κόουτς μαζί με το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Όπως αναφέρθηκε η Ολλανδία δεν είναι ομάδα που θα πάρει ρίσκα κατά την φάση της άμυνας και οι παίκτες της θα δώσουν φάουλ με σκοπό την αναχαίτιση των αντιπάλων τους, έστω κι αν το κυρίαρχο ανασταλτικό πλάνο βασίζεται στην κατοχή της μπάλας και άρα την προσφορά στον αντίπαλο περιορισμένου χρόνου με την μπάλα για διενέργεια επιθέσεων.


Παίκτης κλειδί
Ο Φαν Πέρσι προέρχεται από μία εκπληκτική σεζόν με την Άρσεναλ και θεωρείται για πολλούς ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η Ολλανδία μέσα από μία πλειάδα αστέρων. Αν ο ακραίος επιθετικός των “κανονιέρηδων” μπορέσει να πιάσει απόδοση αντίστοιχη με αυτή της φετινής Πρέμιερ Λιγκ, τότε οι αντίπαλες άμυνες θα έχουν ένα τεράστιο πρόβλημα να αντιμετωπίσουν και η Ολλανδία θα βάλει πλώρη για πολύ μεγάλα πράγματα στην διοργάνωση.


Συμπέρασμα
Η ανάγνωση του ρόστερ των "οράνιε" μπορεί να προκαλέσει... τρόμο στους αντιπάλους. Χούντελαρ, Ρόμπεν και Φαν Πέρσι αποτελούν την ίσως καλύτερη επιθετική τριάδα της διοργάνωσης ενώ η παρουσία των Σνάιντερ και Φαν ντερ Φάαρτ αποτελεί εγγύηση αναφορικά με την δημιουργικότητα της ομάδας. Μοναδικό ερωτηματικό η σχετικά ασταθής άμυνα των Ολλανδών. Σαφώς τα... βατά σταυρώματα στα προημιτελικά ανοίγουν τον δρόμο της διάκρισης διάπλατα με ένα τελικό απέναντι στη Γερμανία να μοιάζει πιθανό σενάριο.





--- Ακολουθεί η ανάλυση της πορείας της Ολλανδίας προς το EURO 2012 --- 

Η Εθνική Ολλανδίας προκρίθηκε με επιβλητικό τρόπο και επιθετικό ποδόσφαιρο στα τελικά της διοργάνωσης σε έναν όμιλο που (πλην της Σουηδίας) δεν ενέπνεε ανησυχία για τους φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με επίθεση που πετούσε φωτιές και στιγμές που... χάνονταν η μπάλα οι "Οράνιε" έδειξαν τις διαθέσεις του από την 1η αγωνιστική και δηλώνουν πανέτοιμοι για μία ακόμα διάκριση.

Η πορεία προς το EURO 2012
Το 0-5 στην έδρα του Σαν Μαρίνο ήταν χαρακτηριστικό της επιθετικής νοοτροπίας που θα ακολουθούσε η ολλανδική ομάδα. Οι επόμενες νίκες με Φιλανδία και Μολδαβία επιβεβαίωσαν απλά την ποιητική ανωτερότητα των Ολλανδών αναφορικά με τις αντίπαλες ομάδες.

Το 4-1 με την Σουηδία τον Οκτώβριο του 2010 σφράγισε το προφανές (1η θέση). Το 11-0 απέναντι στο Σαν Μαρίνο θα είναι αυτό που θα μείνει στη μνήμη των ποδοσφαιρόφιλων που... αποδοκίμασαν τη μήνη των Οράνιε κατά των ερασιτεχνών αντιπάλων τους.

Το ματς κλειδί:
Η εμφατική νίκη επί των Σουηδών με 4-1 την 3η αγωνιστική ήταν αυτή που ξεκαθάρισε, από νωρίς, τα βαθμολογικά δεδομένα ενός ομίλου που είχε δύο ξεκάθαρα φαβορί. Η Ολλανδία όχι απλά κέρδισε την βασική της αντίπαλο αλλά έστειλε από νωρίς το μήνυμα... η 1η θέση δεν ήταν υπό διαπραγμάτευση.

Η τακτική
Η τακτική προσέγγιση των Ολλανδών ήταν ξεκάθαρη. απλή στην εφαρμογή της αλλά και συνάμα απαιτητική. Μία τακτική που αρμόζει σε παίκτες μεγάλης κλάσης. Ο Φαν Μάρβεικ χρησιμοποίησε σε όλα τα παιχνίδι του προκριματικού ομίλου ένα επιθετικογενές 4-2-3-1 αυξημένου αγωνιστικού πλάτους.

Η ανάπτυξη βασίστηκε στο γρήγορο τέμπο, τον δημιουργικό οίστρο του "10αριού" Σνάιντερ, τις κινήσεις των πλάγιων επιθετικών προς την αντίπαλη εστία, τη συχνή τροφοδότηση του μοναδικού επιθετικού αλλά και την έντονη πίεση στον αντίπαλο. Η αμυντική λειτουργία βασίστηκε στο pressing και την ανασταλτική λειτουργία των δύο αμυντικών μέσων.

Ο παίκτης κλειδί:
Η ανάδειξη πρωταγωνιστών από μία ομάδα που έκανε... περίπατο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν και ο Σνάιντερ αποτέλεσε τον "εγκέφαλο" της ομάδας, το βραβείο του MVP πηγαίνει στον Χούντελααρ που σκόραρε 12 φορές. Όσο κι αν η δυναμική των αντίπαλων αμυντικών δεν ήταν σημαντική, το επίτευγμα του υψηλόσωμου φορ της Σάλκε δεν περνά απαρατήρητο.
 
Ενδιαφέρον στατιστικό
Μ.Ο γκολ υπέρ: 3.7
Τα 37 γκολ σε 10 αγώνες αποτελούν το χαρακτηριστικότερο δείγμα της ολλανδικής τακτικής. Παρόλο που 16 από τα 37 τέρματα προήλθαν απέναντι στο Σαν Μαρίνο, το απόλυτο νούμερο δεν παύει να προκαλεί θαυμασμό. Μην λησμονούμε ότι οι Οράνιε... φιλοδώρησαν και τους Σουηδούς με 6 τέρματα στις δύο μεταξύ τους αναμετρήσεις.
Συμπέρασμα
Η Ολλανδία δεν αντιμετώπισε προβλήματα στην προκριματική διαδικασία σε έναν όμιλο που, ουσιαστικά, μόνο η Σουηδία είχε την δυναμική να της στερήσει την 1η θέση του ομίλου. Με πολύ επιθετική τακτική και τα ατού της σε μεγάλα κέφια οι Οράνιε έπεισαν τους οπαδούς τους και φόβισαν αντιπάλους.