1

Τώρα η σχεδίαση της καθημερινής προπόνησης ηλεκτρονικά για να κρατήσετε αρχείο όλης της χρονιάς στον υπολογιστή σας, είναι πλέον εύκολη με το πολύτιμο αυτό εργαλείο - Τηλ. Επικοινωνίας : Π. Τοκπασίδης: 6989636953

2

Το εγχειρίδιο 50 Ασκήσεις για όλες τις Aγωνιστικές Καταστάσεις είναι πλέον έτοιμο και προσφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε έκδοση flash. Πληροφορίες στο email: ptokpa@teihal.gr

Καλώς ήρθατε στο....

7 Ιουν 2012

Εθνική Τσεχίας - Euro 2012


Η λάμψη του πρόσφατος παρελθόντος αρχίζει σιγά-σιγά να φθίνει στην ποδοσφαιρική Τσεχία. Τσεχ, Μπάρος και Ροζίτσκι αποτελούν τα τελευταία "βαριά" χαρτιά μία ομάδας που έχει μία κατάκτηση στην ιστορία του θεσμού (1976) και 7 συμμετοχές σε τελική φάση.

Με ρεκόρ 11-5-9 και συντελεστή τερμάτων 36-32 η
Εθνική Τσεχίας έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στην διοργάνωση. Η μέτρια απόδοση των προκριματικών και το μειωμένων δυνατοτήτων ρόστερ δεν καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες, αν και ο σχετικά βατός όμιλος επιτρέπει όνειρα για διάκριση στον θεσμό.

Τακτική ανάλυση
Η αγωνιστική εικόνα της ομάδας στην προκριματική διαδικασία αρκεί εν πολλοίς για να καταδείξει το αγωνιστικό πρόσωπο που θα υιοθετήσει ο Μπίλεκ στα τελικά. Η Τσεχία αναμένεται να βασιστεί σε αμυντικές τακτικές εφαρμογές και ελάχιστα αγωνιστικά ρίσκα εναποθέτοντας τις ελπίδες της στο ταλέντο των Ροζίτσκι και Μπάρος.

Οι Τσέχοι θα παρουσιάσουν πολυπρόσωπη άμυνα, μειωμένο αγωνιστικό πλάτος και πολλούς παίκτες πίσω από την μπάλα. Ο Μπίλεκ είναι αμυντικογενής προπονητής και στηρίζεται στο μότο "αν δεν μπορείς να κερδίσεις, καλύτερα να μην χάσεις". Οι μεσοαμυντικές ζώνες της ομάδας στερούνται ποιότητας και λογικά αυτό θα επηρεάσει την εν γένει αγωνιστική παρουσία της ομάδας που στερείται ικανότητας δημιουργίας παιχνιδιού από τα μετόπισθεν.


 
 Η επιθετική λειτουργία των Τσέχων θα βασιστεί, κυρίως, στον αγωνιστικό οίστρο του Ροζίτσκι που θα αναλάβει τον ρόλο του "10" παλαιάς κοπής. Ο άσσος της Άρσεναλ θα κληθεί να παίξει με βάθος ώστε να γίνεται παραλήπτης της πρώτης μπάλας και εν συνεχεία να αναλάβει είτε δημιουργικούς, είτε εκτελεστικούς ρόλους. Σαφώς ο ρόλος του "playmaker" θα τον απομακρύνει από την αντίπαλη εστία, όμως αποτελεί την πιο σίγουρη επιλογή για την ανάπτυξη μίας ομάδας που είχε τις λιγότερες προσπάθειες προς την εστία στα προκριματικά από κάθε άλλη ομάδα που βρίσκεται στα τελικά.
 

Παίκτης κλειδί
Όπως αναφέρθηκε, ο Ροζίτσκι θα είναι αναμφίβολα ο παίκτης "κλειδί" για την Τσεχία αφού αποτελεί ότι ποιοτικότερο έχει να επιδείξει μία άτεχνη ομάδα, όντας στην ουσία ο μόνος που μπορεί να αλλάξει τις αγωνιστικές ισορροπίες στον αγωνιστικό χώρο αναλαμβάνοντας πολυδιάστατους τακτικούς και αγωνιστικούς ρόλους. Η Τσεχία αναμένεται να είναι μία... one man show ομάδα.


Συμπέρασμα
Η δυναμική των Ελλάδα, Ρωσίας και Πολωνίας σαφώς και επιτρέπει στην Τσεχία να κοιτάει προς την πρόκριση στους 8' έστω κι αν και η αγωνιστική της ταυτότητα και ρόστερ δεν προδιαθέτουν για κάτι τέτοιο.

Οι Τσέχοι διαθέτουν ρόστερ πολύ συγκεκριμένων δυνατοτήτων, υστερούν στο γκολ αλλά πάνω από όλα δεν διαθέτουν τα υλικά για να αναδείξουν το αμυντικογενές πλάνο που επιλέγει ο Μπίλεκ - όπως πχ η εθνική μας. Πολύ δύσκολα η Τσεχία θα πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Εκτίμηση: Συγκομιδή Βαθμών - Under 3.5 (2.10)


--- Ακολουθεί η ανάλυση της πορείας της Τσεχία προς το EURO 2012 --- 

Η Εθνική Τσεχίας, προσεχής αντίπαλος της εθνικής μας δεν εντυπωσίασε κατά την προκριματική φάση, καθώς δε διαθέτει πλέον τη λάμψη του παρελθόντος. Ο ντεφορμέ Ροζίσκυ δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο μαέστρου, ενώ η φυσιογνωμία "τοτέμ" του Νέτβεντ ακόμα... στοιχειώνει τις ποδοσφαιρικές προσπάθειες της νέας φουρνιάς.
Η Τσεχία κατάφερε να περάσει μέσα από την διαδικασία των play-off, κυρίως, γιατί η κληρωτίδα την έφερε αντίπαλη με το αδύναμο Μαυροβούνιο.


Η πορεία προς το EURO 2012
Ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο: μία εντός έδρας, μη αναμενόμενη ήττα από του Λιθουανούς. Παρά το σοκ της πρεμιέρας, η ομάδα του Μπίλεκ βρήκε το σθένος να εκμεταλλευτεί την έδρα της απέναντι σε Σκωτία και Λιχνενστάιν θέτοντας τις βάσεις για την 2η θέση του ομίλου. Οι αναμενόμενες ήττες από την Ισπανία δεν επηρέασαν τους βαθμολογικούς συσχετισμούς.

Η ισοπαλία στο Χάμπτον Παρκ με 2-2 εδραίωσε τους Τσέχους στην 2η θέση με την νίκη τους επί των Λιθουανών την τελευταία αγωνιστική να σφραγίζει την είσοδο στα play-off. Εκεί, το άτεχνο και ακίνδυνο Μαυροβούνιο δεν μπόρεσε να φανεί απειλητικό. Οι Τσέχοι με 2 νίκες πήραν την πρόκριση.

Το ματς κλειδί: Το γκολ-πέναλντι του Κάντλετς στο 90' λεπτό στο 2-2 στην Σκωτία έκανε την μεγάλη διαφορά στην προκριματική φάση. Αν οι Τσέχοι είχαν ηττηθεί στην Σκωτία, πιθανότατα, δεν θα κατακτούσαν την 2η θέση.
 
Η τακτική
Η Τσεχία παρουσίασε έναν αμυντικογενές σύνολο που βασίστηκε στο αγωνιστικό βάθος, το μειωμένο πλάτος και τα ελάχιστα ρίσκα. Η ομάδα παρουσίασε την 2η χειρότερη επίθεση μετά την Ελλάδα στα προκριματικά ενώ δεν επέδειξε επιθετικές αρετές. Η ηγετική φυσιογνωμία του Ροζίσκυ και ο επιθετικός οίστρος του Κάντλετς ήταν αρκετός για να δώσει την πρόκριση σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή αγωνιστική ποιότητα των αντιπάλων.

Ο παίκτης κλειδί: Παρόλο που τα 4 τέρματα του Κάντλετς έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της ομάδας, ο Ροζίσκυ θα πάρει τον τίτλο του πολυτιμότερου. Με 6 ασίστ και ηγετικό ρόλο στον αγωνιστικό σχεδιασμό, ο μέσος της Άρσεναλ ήταν ότι πιο ποιοτικό είχε να επιδείξει μία άτεχνη και... κουραστική στο μάτι ομάδα.

Ενδιαφέρον στατιστικό
Μ.Ο προσπαθειών στην εστία: 4,7
Είχε τις λιγότερες προσπάθειες στην εστία από κάθε άλλη ομάδα που θα βρεθεί στα τελικά της διοργάνωσης. Ένα στατιστικό που από μόνο του αρκεί για να καταδείξει την έλλειψη επιθετικών δυνατοτήτων της ομάδας. Η απουσία φορ κλάσης, γρήγορων πλάγιων επιθετικών αλλά και η ροπή του Ροζίσκυ προς την δημιουργία πάρα στην εκτέλεση δικαιολογούν εν μέρει τα παραπάνω. Η γενικότερη αμυντική φιλοσοφία του Μπίλεκ απλά επιβεβαιώνει το προφανές.


Συμπέρασμα
Η Τσεχία δεν ενθουσίασε στα προκριματικά. Δεν έπαιξε αξιόλογο ποδόσφαιρο και γενικότερα δεν θύμισε σε τίποτα τις μεγάλες ομάδες του πρόσφατου παρελθόντος. Η πρόκριση της οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην πολύ υψηλή γενική βαθμολογία της που της επέτρεψε αρκετά ευνοϊκή κλήρωση, αλλά και την τύχη της να βρεθεί αντιμέτωπη με το Μαυροβούνιο στην διαδικασία των play-off.